Германия си прави PR на наш гръб

  • 03 юли 2013 06:13

  • 3732
  • 15
Германия си прави PR на наш гръб
©

Скандал между евролеви и евродесни беляза вчерашния половинчасов дебат в Европейския парламент в Страсбург за протестите в България и исканията за оставка на кабинета "Орешарски". Дискусията беше наложена от избраниците от Европейската народна партия и проведена по настояване на евродепутатите от ГЕРБ.

Реален резултат от нея обаче нямаше, тъй като Европейският съвет отказа да вземе отношение с мотива, че не е обсъждал ситуацията у нас и "няма какво да каже", пише в. "Монитор". Нищо ново не можа да каже и представителят на Европейската комисия по време на обсъждането - еврокомисарят Вивиан Рединг, в резултат на което тя преповтори позицията на Жозе Барозу след срещата му миналата седмица с премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. А човекът, внесъл искането за дискусията - немският евродепутат от ЕНП и зам.-шеф на групата Манфред Вебер, пък безпрецедентно се намеси във вътрешните работи на България, настоявайки за нови предсрочни избори у нас от името на цялата евродесница.

В понеделник вечерта на заседание на председателския съвет на Европарламента от ЕНП настояли за провеждането на дискусията. Искането било отхвърлено, но вчера сутринта с гласовете на евродесните, зелените и неколцина депутати от ПЕС точката беше вкарана извънредно в дневния ред на членовете на ЕП - веднага след продължилия близо четири часа дебат за свободата на медиите и правата в Унгария. По време на самото обсъждане пък както Вебер, така и останалите му колеги от евродесницата преповториха тезите, лансирани от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа при обиколката му в Германия непосредствено преди да му бъде повдигнато първото обвинение за незаконното подслушване от страна на МВР. Тогава той обясняваше пред немската десница, че преместването на ГДБОП в ДАНС застрашавало успешната борба с организираната престъпност. Именно това беше и един от лайтмотивите на евродесницата.

Избраниците от ЕНП, които взеха участие в дискусията, преповториха и други тези на ГЕРБ, че настоящите управляващи са влезли в съглашение с "Атака" и кабинетът "Орешарски" се крепял само на гласовете на хората на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа. "Г-н Ханес Свобода каза, че се е наложило социалистите да глътнат горчивия хап на крайнодясната партия, но какво е било дадено в замяна? Пари, руско влияние? Битката с организираната престъпност вече не е в МВР, десетки хиляди граждани протестират срещу случващото се в страната. ЕНП ще направи всичко възможно върховенството на закона да се върне в България", заяви Вебер и допълни, че ЕНП иска нови избори в България. "Очевидно страдате от някакъв вид раздвоение. С какво право точно вие ще се обявявате против законно избрано правителство? Аз искам ли предсрочни избори в Германия за това, че вашето правителство е довело вашата страна до резултати, които очевидно не се приемат от всички нейни граждани?", контрира го евродепутатката от БСП Илияна Йотова, която след дебата обобщи случилото се с коментара, че той е бил напълно излишен, като единствената му цел е била Германия да си направи предизборната кампания на гърба на България. "Една държава членка поиска предсрочни избори в друга държава членка, което се оценява тук като абсолютен гаф, резюмира тя случилото се.

Колегите й от БСП Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска и Евгени Кирилов, и от ДПС - Метин Казак и Филиз Хюсменова, пък подчертаха в залата, че за разлика от времената на кабинета "Борисов", когато правителството официално се крепеше на гласовете на "Атака", сега няма коалиция между управляващите и Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа. А единствената причина кабинетът да се крепи на кворум, осигурен от "Атака", е, че ГЕРБ не ходят на работа. "Ако вашата партия си беше на мястото в парламента и работеше, това правителство щеше да работи още по-успешно", обърна се Хюсменова към евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев и настоя да бъде дадена възможност на кабинета "Орешарски" да изпълни програмата си. "Нека уважаваме законността", настоя тя. Калфин пък подчерта, че "Атака" е антиевропейска партия, която е далеч от европейските ценности, но припомни, че Борисов е разчитал на нейните гласове и тогава от ЕНП не са реагирали по никакъв начин. "Ние не можем да обвиним "Атака", че ходят на работа. Председателят на Европейския парламент, председателят на парламентарната група на социалистите говориха с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г лично, за да влезе в парламента. Кога вие направихте това?”, обърна се към колегите си от ЕНП пък Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, а Казак обвини евродесните в двоен аршин за това, че през последните години са били глухи и слепи за коалицията между ГЕРБ и "Атака", за рекета над бизнесмени, налаган от бившия кабинет, както и за подслушването на политици и бизнесмени. Евродепутатите от ПЕС припомниха също, че кабинетът се е съобразил с първоначалните искания на протестиращите и "спорното предложение" за шеф на ДАНС е било оттеглено.

Независимият евродепутат Слави БиневСлави Бинев Славчо Пенчев Бинев, по известен като Слави Бинев,  е роден  в град София в семейството на пък направо обвини ЕНП в лицемерие, като попита: "Защо Европа чак сега обръща внимание на България, а пренебрегваше предишните сигнали за диктатура и цензура? Как е възможно при четири години глад, мизерия, тоталитаризъм, подслушване да не предприемете нищо? Защо търпяхте Кадафи в лицето на Борисов, защо търпяхте Щази в лицето на Цветанов?".

Последвайте канала на

3732 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2013.07.04 | 06:33

15
защо по време на управлението на герб не си правеха пиар на наш гръб питам се аз?

2013.07.04 | 06:33

14
Вижте какви хора ни представляват в Европа и няма защо да се чудите, че навсякъде ще ни имат за хора ''второ качество''. Комунисти и турци са лицето ни пред света. Боже, пази България!

2013.07.04 | 06:32

13
А ИЛИЯНА ЙОТОВА СИ ПРАВИ ПИАР НА НАШ /БЪЛГАРСКИ/ ГРЪБ! ПОРАДИ ТОВА Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ МАХА. КОМУНИСТИТЕ СЪСИПАХА РОДИНАТА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАГЛЕЯТ

2013.07.03 | 14:22

6
ЩОМ ЧЕРВЕНИТЕ РЕВАТ, ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ Е НА ПРАВ ПЪТ! БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЛИЧА НА ГЕРМАНИЯ, А НЕ НА ИЛИЯНА ЙОТОВА.

2013.07.03 | 19:39

12
като се върне тикватаще видиш ти една германия само че като по времето на хитлер само че и той е бил по добър от нашия боклук към народа си . мдаааааааааааа

2013.07.03 | 19:37

11
"Роберт Чапликов" НА КОЙ МУ ПУКА КАКВО СИ КАЗАЛ БЕ ФЕЙСБУК БОТ!! БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е НЕЗАВИСИМА ОТ РАЗНИ БОЛНИ ЛИЧНОСТИ С ДИКТАТОРСКИ АМБИЦИИ, АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА МАХАЙ СЕ, ОТИВАЙ ПРИ ДРУГАРЯ КИМ ИЛИ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА, ТАМ ИМА ДИКТАТУРА.
Аз

2013.07.03 | 15:06

7
Малка и жалка мишко, като пишеш - направи го с името си! Иначе си един малък канлджийск плъх! И не виждам нищо венецуелско или корейско в написаното от мен!

2013.07.03 | 19:36

10
Естествено, че всички предпочитат да слушат Германия, вместо да слушат някоя костинбродска "подобрена".

2013.07.03 | 19:36

9
Аз мисля, че да се конфронтираме с Германия би било пагубно за България. Те са наши приятели и съюзници. От друга страна хора като Йотова не са били полезни с нищо на страната досега. Ако не им обръщаме внимание само ще спечелим.

2013.07.03 | 19:35

8
Изключително нелицеприятна и дразнеща незадоволена кобила.Ква си ти ма пача грозна недоклатена та ще ръсиш характерните за теб простотии.МЪРШооо!!!

2013.07.03 | 12:14

5
Германия си прави ПР? Вие сериозно ли? Двигателя на Европа си правила ПР? хахахах ОМГ! Само скап*ан комунист може да си измисли такова нещо хахах
СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!

2013.07.03 | 12:14

4
Вече и в Европа ни се смеят - това нещастно правителство трябва да си ходи! Пак ли трябва да ни спрат европарите ,както при тройната ограбителница за да разберем ,че комунистите никъде не са добре приети - освен в Северна корея И Куба???Само ние от всички бивши соц.страни си възпроизвеждаме комунистите на власт и затова сме последни в Европа по всичко!АУТ ДПС и БСП от властта ЗАВИНАГИ!

2013.07.03 | 12:13

1
Значи, не мислиш правилно или просто се опитваш да заблуждаваш. Евро програмите си течът и сега и при това правителство. Не се дават само на ГЕРБ ташак.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини