РЗС искат забрана на "Атака"

share

РЗС ще сезира Конституционния съд с искане да бъде забранена политическа партия „Атака”.

Това пише в декларация на РЗС разпространена до медиите. "РЗС разполага с достатъчно доказателства, че дейността на партията, оглавявана от Волен Сидеров, е противоконституционна. Освен редица престъпления по смисъла на Наказателния кодекс, извършени от Волен Сидеров и негови съпартийци, налице са и други целенасочени техни действия срещу правовия ред в Република България", пише още в обръщението.

"Има безспорни факти и данни, че дейността на ПП „Атака” е насочена към разпалване на етническа и религиозна вражда и нарушаване на правата и свободите на български граждани. Нещо повече, партия „Атака” умишлено и целенасочено създава тайни силови структури, финансира и обучава паравоенни и анархистични отряди, които се стремят да постигат целите си чрез насилие", категорични са хората на Яне Янев.

"До седмица РЗС ще окомплектова документите по делото и ще сезира Конституционния съд чрез някой от органите по чл.150 от Конституцията. РЗС ще настоява като страни по делото да бъдат привлечени и международни наблюдатели от ЕС и САЩ, които да дадат своето становище по системната антисемитска и ксенофобска дейност на „Атака”, завършва декларацията.

Водещи новини

Още новини