Депутати и обществени организации нищиха промените в Изборния кодекс (обновена)

share

Парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения провежда първото си заседание. Тема на заседанието е дебатът по промени в изборните правила.

Поради големия брой заявили участие организации, заседанието се провежда в пленарната зала на Народното събрание. Участват над 100 представители на граждански организации, политически сили, омбудсманът Константин Пенчев и други. Председател на комисията е Мая Манолова. Заместник-председатели са Йордан Младенов от Коалиция за България, Сергей Кичиков от ДПС, Адриан Асенов от „Атака”. Депутати от ГЕРБ не участват в състава на комисията.

Част от представителите на гражданските организации поискаха депутатите да напуснат залата и да се качат на балконите в пленарна зала. "Ние правим протестите, ние сме на улицата и ние сами трябва да обсъдим промените в Изборния кодекс. Депутатите и политиците трябва само да слушат и да си записват. Да се качат на балконите и да ни оставят насаме.", категорични бяха те.

Думата взе и Константин Пенчев, който каза, че участва в дебатите не в качеството си на юрист. "Аз съм тук, за да изкажа на мнението на хората, които са навън и категорично отказват да влезнат. Техният глас също трябва да бъде чут. Днес ми се оплакаха и животновъдите. Аз представям мнението и гласа на всички хора в България", обясни Пенчев. "Хората навън пред парламента искат да се върви към незабавни предсрочни избори", обяви омбудсмана. 

Граждански организации се обединиха около идеята за електронно или машинно гласуване на изборите. Анели Чобанова от Конфедерация за защита от дискриминация подчерта, че трябва да се въведе електронното гласуване. „Така ще се избегне купения вот. Така се спестяват много пари за комисии, наблюдатели и т.н.”, убедена беше тя. Донка Джендова от „Граждани за електронно гласуване” предложи да бъде дадено право на гражданите да избират начина на гласуване – машинно или електронно. Димитър Делчев от Движение „България на гражданите” заяви, че Изборният кодекс е единственото нещо, което трябва да бъде направено преди предсрочните избори. „За нас най-важни са няколко приоритета в Изборния кодекс - трябва да има машинно гласуване. Трябва да бъде дадено право на хора с двойно гражданство да гласуват. Трябва да се изчистят списъците от мъртви души”, посочи Делчев.

„Каквото си говорим тук и каквото се гласува в зала няма да има значение, ако хората не видят това, което искат. Хората искат промяна на политическия елит. Има морална криза на политическия елит”, посочи Александър Каракачанов от „Зелената партия”. Според него има неравнопоставеност на извънпарламентарните и парламентарните партии. „Предлагам държавна субсидия за партиите да не се използва за предизборна кампания. Хората искат да видят равнопоставеност на партиите”, посочи той.

Политологът Владимир Брезоев настоя за промени в Изборния кодек, с които да се промени философията на изборното законодателство. Председателят на комисията Мая Манолова заяви, че по-бавно е да се поправя всеки текст от един обемен документ, отколкото да се приеме изцяло нов кодекс.

Водещи новини

Още новини