Поставяме бюлетината в плик на референдума

share

На националния референдум на 27 януари всеки гласоподавател при упражняване на своя вот трябва да постави бюлетината в плик, за да бъде тя валидна.

Това обясни Елена Маркова, заместник-председател на Централната избирателна комисия /ЦИК/ на работна среща в областната управа в Добрич по повод предстоящото допитване. Ако избирател на излизане от кабинката размаха бюлетина, без да е поставена в плик, тя не се пуска в урната и се описва като невалидна, посочи Владимир Христов, член на ЦИК.

Представителите на ЦИК обърнаха внимание, че при установяване на резултата от гласуването секционните избирателни комисии трябва много внимателно да изсипят урните, за да не изпаднат бюлетини от пликовете. По думите им всяка свободна бюлетина без плик ще се отчита като недействителна.

На работната среща бяха дадени методически указания на Районната избирателна комисия, на представители на общините, областната администрация и други териториални структури за организацията на допитването, процеса на гласуване и отчитането на вота.

Водещи новини

Още новини