Парламентът отхвърли промени в Закона за референдумите

share

След гласуване и прегласуване парламентът отхвърли промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от "Атака". Измененията предвиждаха да се премахне ограничението за задължителен брой гласове, необходими за обявяването на референдума за действителен, както и намаляване на броя на подписите за внасяне на предложение за референдум.

Според Деница Гаджева от "Атака", която представи проекта, са останали само две партии - "Атака" и БСП, които подкрепят развитието на ядрената енергетика в България. Тя отбеляза, че с изискването на допитването да гласуват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, фактически се обезсмисля провеждането на референдума. Вносителите припомнят в мотивите си, че на изборите за Народно събрание през 2009 г. са гласували 4 225 124 души и, ако сега да има дори само една бюлетина по-малко, това би направила допитването недействително.

Янаки Стоилов от Коалиция за България заяви, че левицата подкрепя промените, свързани с отпадането на изисквания брой гласове. Той апелира хората да участват в референдума, независимо дали ще гласуват с "да" или "не".

Водещи новини

Още новини