БСП: ГЕРБ принуди хората да разчитат на подаянията от държавата

share

В резултат на кризата и некадърното управление на ГЕРБ хората са принудени да разчитат на подаянията на държавата. Това заяви Мая Манолова от БСП по времето на парламентарния контрол.

Замразен е гарантирания минимален доход на 65 лв. Социално слабите български граждани получават 42 лв. - с толкова кабинетът смята че може да задоволява основните нужди на тези хора, изтъкна Манолова. Срещу това те трябва да полагат обществено полезен труд 14 дни по 4 часа на ден.

През последните 3,5 г. при който имаше спад на БВП и икономическия растеж увеличихме минималната работна заплата от първи януари на 310 лв., което е с 20% ръст, отговори социалният министър Тотю Младенов.

Съкратена беше и задължителната регистрация в Бюрата по труда от 9 на 6 м. По този начин бяха облекчени хората, които могат да се възползват от тези мерки. Само от програмата „От социални помощи към заетост“ вече има 12 383 заети работници, припомни Младенов.

Програми за дълготрайно безработни, стажове първа работа и първо работно място подпомагат общо 70 000 души. Над 17 000 са само личните асистенти, които ще обслужват над 30 000 души, отговори Тотю Младенов.

60% от заплатата, която работникът е получавал се изплащат по време на безработицата, припомни социалният министър.

Водещи новини

Още новини