Откриха тонове развалена храна в магазин

share

При извършена проверка в магазин от веригата „СВА“ в жк. Свобода, инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град София, са констатирали драстични нарушения.

В обекта са се съхранявали 2 800 килограма СЖП (храни от животински произход с изтекъл срок на съхранение), както и 800 килограма храни от неживотински произход. Не всички СЖП са се съхранявали в определените за целта хладилни съоръжения. За създаване на предпоставка за нарушаване на хигиената на обекта, както и невъзможност да се гарантира безопасността на останалите храни е издадена заповед за спиране дейността на обекта. Всички налични храни с изтекъл срок на съхранение са предадени за обезвреждане.

„Магазините не са екарисажна площадка, бракуваните храни трябва своевременно да се извозват към екарисажите и да бъдат унищожавани“ каза д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. „В засилените проверки, които продължават следим дали търговските вериги, също и по-малките магазини имат договори с екарисажите за унищожаване на развалените храни. Недопустимо е такива големи количества да се съхраняват в магазин“, допълни още д-р Войнов.

Водещи новини

Още новини