Българската стопанска камара подаде ръка на Антарктическия институт

share

Българската стопанска камара подаде ръка на Антарктическия институт за дискусия, посветена на възможностите за бизнес на ледения континент.

Идеята е българският бизнес да научи за възможностите за инвестиции, които открива Шестият континент.

Стотици фирми вече правят бизнес на Антарктида. Част от този континент е и български, но все още бизнесът стои на дистанция, като че ли уплашен от вечните ледове. А както се разбра от представянето на дейностите, които се развиват на родната полярна база Св.Климент Охридски, има какво да се прави и там.

"Да започнем с телекомуникациите. Антарктида е най-отдалеченият континент на земята и трябва да се използват авангардни технологии, за да може да се осъществи връзка на полярните бази с останалия населен свят. В момента аз се радвам, че във финална фаза е пускането на един български сателит", каза пред БНТ проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

Освен връзка на българските полярници с материка, сателитът ще осигурява и полезна метеорологична информация за страната ни. Проф. Пимпирев подчерта, че фирмите, занимаващи се със строителство, транспорт, фармация, както и наука, също могат да открият "златни възможности" на Антарктида. Вече има заявен интерес и от туристическия бранш, макар че Антарктическия договор ограничава максимално туристическото присъствие.

Деловият тон беше допълнен от изложбата на фотографа Милена Маринчева, която беше част от юбилейната 20-та антарктическа експедиция. Така че хората от различните браншове, освен да чуят за новия бизнес терен, се докоснаха и визуално до него.

Водещи новини

Още новини