Водещите новини! Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата. В парламента на Иран: Смърт на САЩ! (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 2 октомври   

 

Израел обяви генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за персона нон грата, с което му забранява да посещава еврейската държава, предаде АФП, цитирани от БТА. 

Като причина за това решение се посочва, че Гутериш не е осъдил иранската ракетна атака срещу Израел.

„Всеки, който не може еднозначно да осъди подлата иранска атака срещу Израел не заслужава да стъпва на израелска земя. Това е антиизраелски генерален секретар, който предоставя подкрепа на терористи, изнасилвачи и убийци", заяви в свое становище израелският външен министър Израел Кац.

Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата

***


„Стотици депутати в Меджлиса (органа на законодателната власт на Ислямската република) станаха на крака, вдигнаха юмруци, скандираха "Смърт на САЩ!" и рецитираха стихове от Корана“.

В парламента на Иран: Смърт на САЩ!

***


Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви днес, че коренът на всички проблеми в региона на Западна Азия е присъствието на Съединените щати и някои европейски държави, предаде иранската новинарска агенция ИРНА, цитирана от БТА.

Той направи тези коментари в Техеран тази сутрин, докато говореше пред група ирански елити и студенти. Коренът на проблемите, които пораждат конфликти, войни, безпокойство и враждебност, се дължи на присъствието на онези, които твърдят, че се застъпват за мира и спокойствието в региона, а именно - САЩ и някои европейски държави, отбеляза той.

Върховният лидер на Иран: САЩ и Европа са коренът на проблемите в региона

***


Германия призова днес гражданите си да напуснат Иран заради регионалното напрежение ден след ракетния удар на Техеран срещу Израел, съобщава БТА.

Германия призова гражданите си да напуснат Иран

***


От пресслужбата на военното министерство на Еврейската държава публикуваха информация за двата дни операция срещу екстремистите в северната ѝ съседка.

„В хода на действията на територията на Ливан бяха унищожени над 150 огневи точки и наблюдателни пункта на терористите. В операцията участват войници и офицери от подразделения за специални операции, десантчици от състава на 98-а дивизия, а също и бойци от 7-а бронетанкова бригада", написа базираната в Израел медия "Детали".

Израел: Унищожихме над 150 обекта на Хизбула в Ливан

***


Малко над 30 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина, което като бройка е по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори. Най-вероятно в петък ще обявим и окончателния брой избирателни секции за гласуване в чужбина. Това заяви в интервю за NOVA NEWS заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Росица Матева: По-малко българи от чужбина са заявили желание да гласуват на тези избори

***


МС реши: България ще сключи споразумение в областта на сигурността с Украйна

***


Синът на прокурора Бисер Михайлов - Васил Михайлов, е осъден условно на 1 година и 8 месеца, с четиригодишен изпитателен срок, пише NOVA.

Той е признат за виновен за една от четирите закани за убийство към бившата му приятелка Боряна Рангелова.

Софийският районен съд реши да промени мярката му за неотклонение, като го освободи веднага. 

Пуснаха на свобода Васил Михайлов, съдът му наложи условна присъда от 1 година и 8 месеца

***


В хода на проверка, извършена от Инспектората по чл. 46 към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян.

Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център – Разград.

Установено е изтичане на големи суми пари към няколко фирми. Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт.

Като схемата с Манукян: Разкриха изтичане на големи суми пари от театъра в Смолян към няколко фирми

***


Тялото на Константин Зависенов е било открито от неговия син в къщата в околностите на Москва, съобщи държавната агенция РИА Новости. 

По първоначална информация на разследващите най-вероятно става дума за самоубийство, но някои изпитват съмнения в тази теза.

Близък до Путин бе открит мъртъв, версията е за самоубийство

***


 

Водещи новини

Още новини