Излекуваха двама пациенти с големи рани с помощта на изкуствен интелект и 3D биопринтер в Русе

  • 02 октомври 2024 22:49

  • 359
  • 0
Излекуваха двама пациенти с големи рани с помощта на изкуствен интелект и 3D биопринтер в Русе
© pixabay

Лекари от Университетска болница „Канев“ приложиха лечение на големи рани, чрез взаимодействието на изкуствен интелект и 3D биопринтер. Това съобщи Стела Кръстева от отдел „Връзки с обществеността“ на лечебното заведение, цитирана от БТА.

Тя уточни, че иновативният за Северна България метод е извършен в колаборация от екип на отделение "Съдова хирургия", начело с д-р Стоян Генадиев и пластичния хирург д-р Станимир Георгиев от отделение "Хирургия".

Кръстева добави, че от безплатните презентационни манипулации с апаратурата, с която у нас разполага единствено болница "Свети Георги" в Пловдив, са се възползвали двама пациенти. Те са излекувани, след като са загубили голямо количество тъкан, поради тежки запушвания на кръвоносните съдове.

Спасиха бременна със сепсис, бебето ѝ проплака в "Пирогов"

По време на процедурата са взети мастни клетки от пациента, чрез които се е изработила индивидуална 3D био-печатна вложка. Раната е снимана и с помощта на изкуствен интелект е определена площта и дълбочината на засегнатото място, както и необходимото количество биомастило, необходимо на 3D биопринтера за изработка на персонализирана биологична пластина.

Манипулацията дава възможност за по-сигурно и бързо възстановяване. Това е пилотен проект на отделение “Съдова хирургия” на Университетска болница „Канев“, уточни Кръстева.

Тя добави, че желанието на специалистите от лечебното заведение е на такава апаратура да може да се разчита за постоянно в Северна България, тъй като според тях има огромно бъдеще при лечение на пациенти с различни видове тъканни нарушения и продължително лекувани рани.

По-рано тази година болницата се сдоби и с нова апаратура за по-добра диагностика и безкръвно лечение на съдови заболявания. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини