Гърция дава 20 млрд. евро за справяне с ниската раждаемост

  • 02 октомври 2024 20:40

  • 331
  • 2
Гърция дава 20 млрд. евро за справяне с ниската раждаемост
© Getty Images архив

Гърция, която отбеляза най-ниския си брой раждания през 2022 г., планира да похарчи 20 милиарда евро до 2035 г. за стимули за спиране на спада на раждаемостта, включително парични обезщетения и данъчни облекчения, съобщи гръцкото министерството за семейството, цитирано от Ройтерс.

В момента Гърция харчи около 1 милиард евро годишно за мерки в полза на децата, но, подобно на други европейски страни, с малък ефект.

Коефициентът на раждаемост в Гърция (1,3) е сред най-ниските на континента и доста под 2,5 – необходим за растеж на населението.

Икономическите прогнози показват, че работната сила ще намалее с 50% до 2100 г., като продукцията ѝ ще се свие с 31% за същия период.

Премиерът Кириакос Мицотакис нарече демографската криза в страната „изтичане на пенсии“ и „национална заплаха“, отбелязва Ройтерс.

Гърция представи мерки за справяне с ниската раждаемост

„Статистиката и прогнозните модели са плашещи, но всички трябва да положим допълнителни усилия, за да ги преодолеем“, каза министърът за семейството и социалното сближаване София Захараки.

Така нареченият Национален демографски план за действие, по който се работи от месеци, беше официално представен на заседание на кабинета тази седмица. Той включва разходи от момента, в който консервативното правителство на Мицотакис дойде на власт за първи път през 2019 г.

Раждаемостта в Гърция е в свободно падане от години, тласната от продължила десетилетие икономическа криза, която започна през 2009 г., както и от масовата емиграция на гърци и променените нагласи сред младите, припомня Ройтерс, цитирано от БТА.

Експерти по демография и дори правителствени служители изразиха скептицизъм относно това доколко тези планове могат да обърнат тенденцията.

От министерството казаха, че планът има за цел да смекчи въздействието на намаляващото и застаряващо население на Гърция върху фискалната устойчивост, дългосрочната конкурентоспособност и социалното сближаване.

„Крайната цел е да подобрим стандарта на живот“, каза Захараки.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
331 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пешо

2024.10.02 | 21:50

2
А, България дава толкова за УКРИВАНЕ на НОЩНОТО ШКАФЧЕ, ПЪТНАТА КАРТА, ПАРИТЕ от ХАЗАРТА, "БарселонаГЕЙТ-ИстамбулГЕЙТ",.................., " МАГНИТСКИ",................!!!????
Никос

2024.10.02 | 21:08

1
Трябва да ги дадат на пластичните хирурзи ... малко да ги оправят гъркините

Добави коментар

Водещи новини