Прибираме се от море с акне „Майорка“

  • 02 октомври 2024 20:36

  • 825
  • 0
Прибираме се от море с акне „Майорка“
© pixabay

Акне „Майорка“ не е обикновено акне, това е фотодерматоза, с която може да се сдобием след връщане от морето.

„Това не е младежкото акне характерно за хората в пубертета“, обяснява пред „Здраве с Телеграф“ дерматологът Елка Коева.

Тя пояснява, че през 70-те години го диагностицират за първи път в Испания, откъдето носи името си. „При него се появяват пъпчици на лицето, по деколтето, по изложените на слънце зони, в това число и лицето“, добавя тя и подчертава, че акнето е до 20-годишна възраст, но при акне „Майорка“ освен възрастта, която може да е от 30 до 50 години, възрастта и зоните, които се засягат, са различни.

„Получават го и мъже, но най-вече жени, които са предразположени към фотосинтезивност и прекаляването с използването на много козметични средства – кремове, парфюми. Комбинацията на слънцето с козметиката води до фототоксична реакция. Ароматите също са проблемни при хора с чувствителна кожа“, разяснява специалистът. Тя акцентира и върху храненето ни като съветва да намалим консумацията на алкохол и мазни храни.

Мъж получи зловещ обрив по цялото тяло след обезболяващо

Д-р Коева казва, че акне „Майорка“ всъщност е вид слънчева алергия. Слънцезащитата е важна за лечение и превенция както на слънчевата алергия, така и на акне „Майорка“. Специалистът апелира да не мислим за слънцезащита само през лятото. „Тя служи като екран от студ, вятър и мръсотия, така че може да се ползва целогодишно“, съветва медикът и припомня, че на 2 часа трябва да се нанася нова защита, ако факторът е 50-и. Тя коментира, че има продукт с фактор 100, който е с минерален екран и работи на клетъчно ниво, продава се в аптеките, но хората не знаят за него. Дерамотологът подчертава, че кожата има лошото свойство да помни кога сме прекалили с излагането под слънчевите лъчи.

Д-р Коева добавя, че ако обривът от фотодерматозата не се повлиява или човекът не понася слънцезащитата – текстура, марка или е алергичен към някоя от съставките. Решението – смяна на продукта и мярката.

Бенките са неконтролируем процес, казва специалистът. „Хората трябва да си пазят черния дроб и да правят веднъж или два пъти в годината детокс“, препоръчва тя. Дерматологът съветва хората, които са предразположени, да посещават специалист два пъти в годината, а ако има промяна в големината, цвета и формата на една бенка задължително трябва да се посети лекар. Д-р Коева коментира, че хората с тъмна кожа не са застраховани и също е желателно да използват слънцезащита, както и да наблюдават бенките си. Тя препоръчва също така да не се премахва косъмчето, което излиза от бенка. Специалистът казва още, че при необходимост се премахват тези образувания, но само от специалист и в дерматологични клиники.

Не чешете с нокти, а потупайте ухапаното от комара, за да няма силен сърбеж, съветва дерматологът д-р Елка Коева. Тя обяснява, че комарите не хапят всички от едно семейство и има предразположеност, което ги привлича към определени хора, като например кожата, кръвта, температурата на тялото. Как ще реагира кожата или организмът на един човек зависи от това дали той е алергичен или свръхчувствителен и подчертава, че това се среща най-често при хората, които имат затруднена микроциркулация.

„Комарите пренасят инфекции – малария, ку-треска, жълта треска, които все още са встрани от нас, най-вече заради климата“, посочва тя и добавя, че заразяването става веднага след ухапването. Д-р Коева пояснява, че в този случай не се налага специално лечение и ако не може да отидете до аптеката, сложете оцет върху пъпките. Тя препоръчва при излети да сложим в джоба си репелент или лента за тялото. По думите й освен комарите, които все по-рядко ще срещаме до края на годината, може да бъдем ухапани от дървеници във влака, в автобуса; да хванем въшки или да бъдем ухапани от паяк, но не е изключено да хванем и краста.

„Дървениците не пренасят болести, но създават дискомфорт. Правят ухапвания на доста места – ситни, малки пъпчици на мястото, където е имало контакт“, описва д-р Коева и добавя, че те се появяват в къщи и хора с ниска хигиена, по време на война, както и в домове на хора, които имат стари мебели. Хубавото в случая е, че тези проблеми се решават бързо, защото се премахва причинителят. По думите на специалиста, колкото и да са неприятни ухапванията от насекоми, то има доста други заболявания и състояния в дерматологията, чието лечение отнема години или прераства в различни състояния и остава с нас до края на живота ни. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини