Водещите новини! Румънците започват да пътуват безвизово до САЩ. Водата в София поскъпна (и още…)

Getty Images/Pixabay/Народен театър/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 1 октомври   

 

Румънците имат шанс да пътуват безвизово до Съединените щати от 2025 г., но тази програма ще е строго за туризъм и бизнес, а не за работа или обучение.

Това каза посланикът на САЩ в Букурещ Катлийн Кавалек след среща с румънския премиер Марчел Чолаку, предаде БТА. „В случай на благоприятно решение за Румъния, отбелязваме, че ще има период на внимателна подготовка и обмен на публична информация, преди да бъдат приложени каквито и да било промени в настоящите визови изисквания“, заяви дипломатът на брифинг, излъчен на живо в официалния ЮТюб канал на румънското правителство.

Румънците започват да пътуват безвизово до САЩ от 2025 година

***


Комисията за енергийно и водно регулиране одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година.

Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври, цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лв. с ДДС.

Досега цената на водата в София бе 2,94 лв. за куб. метър.

Водата в София поскъпна

***


Организаторите на най-голямото събитие в подкрепа на човешките права призовават кандидатите на политическите партии да подпишат декларацията и да се ангажират с обещание към избирателите, че в 51-вото Народно събрание ще работят за видимост и в защита на правата и интересите на ЛГБТИ хората в България.  

Декларацията гласи, че подписалите я ще се застъпват за законови механизми за защита на ЛГБТИ хората от дискриминация във всички нейни форми, ще работят за диалог с гражданския сектор и ЛГБТИ организациите и ще представляват и защитават интересите на ЛГБТИ хората така, както интересите на всички останали хора, без да ги омаловажават или пренебрегват.

„София Прайд” призовава кандидат-депутатите да се ангажират със защита на равноправието в България

***


Жената си признала за участието в схемата и върнала 30 000 лв. от получените пари, като изхарчила само 700 лв., съобщи заместник-окръжният прокурор и наблюдаващ прокурор по делото срещу замесените в схемата Галин Гавраилов, цитиран от "Марица". 

Барманка прибрала 30 700 лева от схемата с Манукян

***


Старт на репетициите на дългоочакваната постановка „Оръжията и човекът“ даде днес Джон Малкович в Народния театър, съобщиха от пресцентъра на културната институция. 

В същия ден, 1 октомври, бяха пуснати в продажба и билетите за спектакъла, който обещава да бъде едно от най-значимите събития в културния календар за 2024 г. 

Премиерата ще бъде на 7, 8 и 9 ноември на Голяма сцена в Народния театър. 

Джон Малкович започна репетиции на "Оръжията и човекът"

***


Иран подготвя масирана ракетна атака в отговор на последните действия на Израел в Ливан, предупреждават американски източници.

Сухопътната операция в Ливан ще приключи възможно най-скоро. Това заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари и обясни защо Израел е започнал "ограничена, локална и целенасочена" сухопътна офанзива срещу Хизбула. По думите му, шиитската групировка е планирала да атакува Израел през тунели под границата на седми октомври - годишнината от деня, в който Хамас нахлу в Израел, предаде БНТ.

Иран подготвя масирана ракетна атака срещу Израел

***


„Историята ни е като на повечето ливанци – в Ливан живеем, но непрекъснато пътуваме до България, защото откакто сме отишли да живеем през 1983г. - гражданска война, след това втора война – израелска“, каза тя.

„Ние живеем в относително спокоен район, но чувахме самолетите и взрива с който убиха Хасан Насрала. Такова нещо никой не е изживявал. Първо чух вибрацията в асансьора на сградата, в която живеем. Първата ми мисъл беше да определя къде и какво се случва“, спомня си Татяна Мокдад.

Евакуирана българка от Ливан: Чух взрива, с който убиха Хасан Насрала

***


Израел: Проведохме десетки операции срещу "Хизбула" в Ливан

***


????

„Русия категорично осъжда нападението над Ливан и призовава израелските власти незабавно да прекратят военните действия, да изтеглят войските си от ливанска територия и да започнат реално търсене на мирни пътища за разрешаване на близкоизточния конфликт". 

Това се казва в официално изявление на руското външно министерство.

Русия призова Израел незабавно да изтегли войските си от Ливан

***


Киев не се нуждае от разрешението на Вашингтон, за да нанесе ответни удари по цели дълбоко в Русия. Украйна може да използва оръжия, които сама произвежда, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

„Украйна не се нуждае от нашето разрешение, за да удря по руски цели. Те са суверенна държава и могат да използват оръжия, които сами произвеждат. Което е много, ако погледнете програмите, които са въвели през последната година", каза Милър пред репортери на брифинг.

САЩ: Украйна може да удря дълбоко в Русия със собствените си оръжия

***


Бившият държавен глава и настоящ претендент за втори мандат в Белия дом от републиканците Доналд Тръмп отново озадачи обществото отвъд океана с нестандартна и крайно рискована идея.

На предизборен митинг в град Ери, щата Пенсилвания, Тръмп предложи да има един ден в годината, в който престъпленията да бъдат разрешени и полицията да не се намесва. 

Изявлението му остави в шок дори републиканците, а американската преса сравни един такъв ден с т.нар. Кристална нощ в Германия и Австрия през 1938 г. Други пък веднага направиха асоциация с филмовата поредица „Чистката“.

Тръмп с предложение: Да има ден, в който всички престъпления в САЩ да са разрешени

***


 

Водещи новини

Още новини