Обявиха програмата за честването на 139-годишнината от Съединението и празника на Пловдив

Община Пловдив
share

В навечерието на 6 септември екипи на ОП „Чистота“ спазиха традицията и измиха паметника на Съединението и едноименния площад, където ще се състои официалното честване по повод 139-годишнината от Съединението на България.

„За измиването е използван около 15 литра шампоан с аромат на лавандула и около 2 тона вода. Предстои трасето на традиционния маратон за 6 септември от Голямоконарско шосе до площад „Съединение“ да бъде машинно пометено и измито“, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Десислава Георгиева.

Тя припомни, че по повод 6 септември вече са подменени над 400 знамена по входно-изходните артерии на града, съобщават от Община Пловдив.

Мият паметника на Съединението с шампоан с лавандула и 2 тона вода

Ето и програмата за честването на Празника на Пловдив:

ПРОГРАМА за честването на 139-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив, 6 септември 2024 година

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

Молебен и полагане на венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военнослужещи, духовенство и граждани

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до пл. Римски стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Паметник на Захари Стоянов в Градската градина (зад Регионалния природонаучен музей)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа - Площад „Стефан Стамболов“

Празничен концерт „Пеещите котенца и приятели“ с ръководител и музикален педагог Невена Кючукова

18.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Мери Бойс Бенд

На живо на откритата сцена пред сградата на община Пловдив ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път към дома“, „Щастливи дни“ и „Продължавай да мечтаеш“ и още много други. Групата е създадена преди 29 години, а днес, след многобройни концерти, музикални изяви, срещи с почитатели, албуми, награди и песните „Непознати улици“, „Дългият път към дома“ и „Слънчогледите“ в учебниците по музика, Мери Бойс Бенд е една от най-успешните и обичани групи в България.

19.00 часа – пл. „Римски стадион“

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

Комитет "Родолюбие" ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала „Съединение“

Представяне на изложба "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена проверка (заря) по повод 139-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив

21.00 часа – Ул. „Иван Вазов“

Второ издание на Station Street Festival/ Фестивал „Улица Станционна“ (05-

08.09.2024)

Програмата на фестивала Station Street включва изключителни музикални изживявания с хедлайнерите Остава, Теодосий Спасов Фолк Квинтет, Villagers of Ioannina City, Smallman и триото на Хайг Язджиян. "Остава" ще предложат своя емблематичен алтернативен рок звук, докато Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще донесат уникална смесица от български фолклор и джаз. Villagers of Ioannina City ще очароват с психеделичен рок, комбиниран с традиционна гръцка музика. Smallman ще предложат дълбоко и интроспективно изживяване с тяхната комбинация от тежък рок и български фолклор, а триото на Хайг Яздян ще омагьоса с емоционални мелодии, вдъхновени от Близкия Изток и Гърция.

Водещи новини

Още новини