НВИМ отваря врати с обновена визия и специален показ за Деня на Съединението

  • 03 септември 2024 14:29

  • 175
  • 0
НВИМ отваря врати с обновена визия и специален показ за Деня на Съединението
© НВИМ

От 4 септември (сряда) след кратко затваряне Националният военноисторически музей (НВИМ) отново ще бъде отворен за посещение.

С нова визия, подменен графичен материал, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, нови интерактивни приложения с допълващо съдържание, реализирани със собствени средства от бюджета, предоставени от Министерството на отбраната, повече и по-любопитна информация Музеят ще очаква своите посетители от сряда до неделя, от 10 до 18 ч. (касата затваря в 17 ч.). 

Националният Военоисторически музей с отворени врати за празника Гергьовден

В Деня на Съединението – 6 септември (петък), когато НВИМ ще работи с обичайното си работно време и входни такси, специално за своята публика Музеят ще покаже знамето, под чиито дипли на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. То е трибагреник с лъв, приготвено е за Източнорумелийската милиция, но не е използвано заради статута на Областта. Именно това знаме войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат, а думите върху него „Съединение или смърт“ ни пренасят в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.

Наред с тази светиня посетителите ще имат възможността да разгледат униформи и снаряжение на войници от Българската войска и Източнорумелийската милиция, както и вещи на участници в Съединението. Сред тях са униформи, оръжие, отличия и лични вещи на княз Александър I, офицерска шашка на майор Данаил Николаев, отличия, калпак и грамота на майор Райчо Николов, отличия на капитан Коста Паница, оръжие на участници в Чирпанската, Голямоконрската и Станимашката чета и редица други ценности, които разказват истории с различен поглед към събитията отпреди 139 години, съобщават от пресцентъра на НВИМ. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини