Археолози от 15 държави се събират е Русе

share

От днес Русе е домакин на 22-рия Световен Лимес конгрес. В него участие ще вземат 300 археолози и експерти от 15 държави, чиято научна работа е свързана с епохата на Римската империя. Форумът се провежда за първи у нас и е организиран от Националния археологически институт към БАН.

Директорът на института доц. Людмил Вагалински определя целите на конгреса така пред БНР: "Той ни слага на картата на ЮНЕСКО, на европейските фондове, на финансирането - това му е основната цел, за да видят, че ние можем да се организираме, пазим си наследството, можем да го представим. Това е, което се мъчим да ги убедим чрез конгреса - че можем, с помощта преди всичко на общинските ръководства - това е основната задача. Ние сме способни, предсказуеми, надеждни партньори не само с прекрасни паметници, а сме добре организирани и можем правилно, имаме визия, планираме да разходваме правилно европейските фондове за съответните общини".

Доцент Людмил Вагалински поясни, че експерти по римска археология от различни европейски държави, между които и България, разработват проекти за обявяването от ЮНЕСКО на нови археологически обекти като част от световното историческо и културно наследство.

Водещи новини

Още новини