Две деца загинаха, след като сграда се срути заради наводненията в Нигерия

  • 02 септември 2024 10:17

  • 189
  • 0
Две деца загинаха, след като сграда се срути заради наводненията в Нигерия
© Getty Images архив

Две деца в Северозападна Нигерия са загинали, след като сградата, в която са се намирали, се е срутила заради опустошителните наводнения, обхванали страната.

Националната агенция за извънредни ситуации съобщи, че децата са загинали в Катсина, един от седемте северозападни щата, засегнати особено силно от наводненията, предава Би Би Си.

Трето дете е с наранявания след инцидента.

В четвъртък агенцията съобщи, че най-малко 179 души в цяла Нигерия са загинали в резултат на наводненията, а десетки хиляди са били принудени да напуснат домовете си.

В изявление президентът Бола Тинубу заяви, че е приел „с дълбока скръб новината за опустошенията, нанесени от наводненията в цялата страна“. Той подчерта необходимостта от решаване на „екологичните проблеми“ и „изграждане на по-устойчиво и адаптивно към климата общество“.

Разрушителни бури удариха Австралия, една жена загина

Около 107 000 хектара земеделски земи са наводнени – статистика, която обезпокои местните, тъй като нигерийците вече се борят с рязкото увеличение на разходите за храна. Страната е изправена пред най-тежката си икономическа криза от поколение насам заради двуцифрената си инфлация, недостиг на чуждестранна валута и други проблеми.

През 2022 г. Нигерия преживя най-тежките си наводнения от над десетилетие, при които загинаха над 600 души, а близо 1,3 млн. бяха разселени.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини