След последните случаи на ухапани: Опасни ли са змиите в България?

pixabay
share

Змиите, които населяват България, не са много опасни. Има отровни видове, но те не са смъртоносно отровни, заяви херпетологът гл. ас. Мирослав Славчев от екипа на Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

По думите му змиите не нападат, но ако бъдат провокират, се защитават като бягат или с ухапване.

У нас най-често срещаните змии са пепелянките. Те имат характерна тъмна зигзагообразна шарена линия по гърба, контрастираща с останалата част на тялото им, както и рогче на носа, но то е трудно забележимо. Използват отровата за улавяне на жертвите си, пише Фокус.

“При ефективно ухапване от змия се появява бързо много силна болка. И това, което не трябва да прави ухапан от пепелянка, е да изсмуква отровата с уста, не трябва да се стяга мястото на ухапването също. Ако имаме симптоми на гадене, повръщане, болка, подуване и други ясни знаци за ухапване от отровна змия, трябва да се насочим към най-близкото лечебно заведение за оказване на помощ", съветва Мирослав Славчев.

Мъж скри 104 живи змии в панталона си

Преди това най-важно е да се запази пулса нормален, без да се забързва и и да не се тича. Когато човек е ухапан от неотровна змия остава само уплахата и не е желателно да му се слага антидот.

Херпетологът разкри още, че жегите не са приятни за влечугите, тяхната телесна температура се влияе от температурата на околната среда и те регулират температурата на тялото си с излагане на слънце, а при топло време се скриват на сянка.

Водещи новини

Още новини