Водещите новини! България дава нова военна помощ на Украйна. Политологът Р. Смилова: ДПС искат официално да влязат във властта, Борисов не желае (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 14 юни   

 

"Накрая поклонниците на Бог Тангра или плоскоземците ще влязат в парламента", каза Владислав Панев, правейки индиректен паралел с партия "Величие".

Той обобщи, че в предизборната кампания са отсъствали каквито и да е дебати. 

"Заявката ни е много ясна - лидерите казаха, че няма да се участва в поредна сглобка", категоричен е Владислав Панев.

Владислав Панев, ПП-ДБ: Накрая поклониците на Бог Тангра или плоскоземците ще влязат в парламента

***


Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Запрянов говори пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги, предаде БТА.

В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време, или за военновременните формирования, каза той. България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем, добави Запрянов.

България дава нова военна помощ на Украйна

***


Ясно е, че ГЕРБ ще вземат участие в управлението. ДПС имат много голямо желание официално да влязат във властта, Борисов не желае, затова предлага странно екзотично цвете или животно, наречете го както искате - хем експертен, хем програмен кабинет, хем с поне три политически позиции. Това каза в интервю за Nova News политологът Ружа Смилова. 

Нейното виждане е, че Борисов е очевидно изнервен от ситуацията, в която се намира, и като че ли допуска грешки.

Политологът Ружа Смилова: Борисов предлага страната да се управлява от "странно екзотично животно"

***


Премиерът Главчев сформира оперативен щаб за последиците от градушките

***


Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобусът е самокатастрофирал.

На този етап причините не са ясни. Алкохолната проба на водача е отрицателна.

Автобус с деца катастрофира в Търговищко

***


На 15 юни 2024 г. ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности VI блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщиха от централата. 

Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Спирането е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната. 

Спират VI блок на АЕЦ „Козлодуй” заради планов ремонт

***


"Ние категорично не приемаме така наречения план на Владимир Путин за края на войната на Русия срещу нашата страна", това заяви съветникът на украинския президент Володомир Зеленски – Михайло Подоляк,  предаде Ройтерс.

"Въпросните "предложения" нямат никакво правно и морално основание", каза още сътрудникът на държавния  глава на страната – жертва на агресията на Москва.

Украйна: Не приемаме "плана" на Владимир Путин за край на войната

***


Руският президент Владимир Путин обяви, че ще спре огъня в Украйна, ако украинската армия се изтегли от четири области, вече завладени от руските сили.

Какви условия постави Путин за край на войната в Украйна?

***


"Руския президент Владимир Путин не предлага прекратяване на войната в Украйна", това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг", написа базираният в Нидерландия вестник "Москоу таймс".

По думите на шефа на Северноатлантическия алианс: Исканията на стопанина на Кремъл граничат с абсурда.

"Украйна не е страната, която трябва да изтегли войските си от международно признатите ѝ граници. Русия е тази, която трябва да напусне окупираните украински територии", заяви норвежкият политик.

"Условията на Путин не са израз на добрата воля на държавния глава в Москва. Те целят Руската федерация да узакони окупацията на земи, завзети в хода на неоправдана и непредизвикана от нищо въоръжена агресия срещу суверенна държава", добави Столтенберг.

Шефът на НАТО: Русия иска да узакони окупацията на превзетите украински земи

***


За милиони поклонници мюсюлмани от цял свят днес започна ежегодното шестдневно поклонение хадж в свещения град Мека в Саудитска Арабия. Очаква се в него да вземат участие 2 млн. души, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След като направят ритуални обиколки около Кааба, каменното здание във формата на куб в Голямата джамия в Мека, поклонниците ще се отправят към намиращата се наблизо долина Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света.

Започна поклонението хадж

***


 

Водещи новини

Още новини