Спират VI блок на АЕЦ „Козлодуй” заради планов ремонт

  • 14 юни 2024 14:40

  • 1225
  • 1
Спират VI блок на АЕЦ „Козлодуй” заради планов ремонт
© АЕЦ Козлодуй

На 15 юни 2024 г. ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности VI блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщиха от централата. 

Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Спирането е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната. 

Непрекъснатият мониторинг на системите и съоръженията на шести блок показва, че не са достигнати ограниченията, определени в технологичния регламент.

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Решението за спиране е взето консервативно, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност на блока и надеждни доставки на електроенергия през летния период.

След изпълнение на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок, след завършване на плановия годишен ремонт, беше включен в електроенергийната система на 10 юни 2024 г. и след достигане на 100% мощност работи съгласно производствения график.

Завърши плановият годишен ремонт на V блок на АЕЦ „Козлодуй”

Последвайте канала на

Владимир Василев
1225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:48

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини