Водещите новини! България бави обещаната военна помощ за Украйна. Русия приканва Турция да се присъедини към БРИКС (и още…)

Getty Images/Facebook/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 20 февруари   

 

България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската армия, защото Министерството на отбраната е поискало НАТО да поеме транспортните разходи, съобщиха за Euractiv депутати от управляващото мнозинство в София.

Решението за изпращането на машините беше взето преди повече от три месеца в парламента, а МВР и украинското министерство на отбраната подписаха споразумение за доставката им.

„България може много да помогне на Украйна, но това се бави, защото администрацията на Министерството на отбраната не работи оптимално“, заяви в понеделник депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Euractiv: България бави обещаната военна помощ за Украйна

***


Шведското министерство на отбраната обяви, че страната ще отпусне нова военна помощ на Украйна, която е на стойност 7,1 милиарда шведски крони (682 милиона долара), предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

Швеция отпуска на Украйна военна помощ за още 682 милиона долара

***


CNN отбелязва, че продажбите на руски петрол в Индия не подлежат на санкции и са напълно законни, въпреки че изследването на маршрутите за доставка от експерти предполага, че в този огромен обем доставки може да участва "сенчеста флотилия“ от танкери, специално създадена от Москва за целта.

CNN: Кремъл разполага с безпрецедентна сума пари, рекордни суми долари в руската хазна

***


Испанската държавна новинарска агенция ЕФЕ съобщи, че тялото, открито на 13 февруари в град Вилахойоса, близо до Аликанте в южната част на Испания, е на пилота Максим Кузминов, който през август се приземи и се предаде в Украйна с хеликоптера си Ми-8, предаде БТА.

Кузминов живееше в Испания с украински паспорт и под фалшива самоличност, пише агенцията.

Шефът на руското разузнаване: Убитият дезертирал пилот е "морален труп"

***


Според министъра, отговарящ за интеграцията и макроикономиката в Евразийската икономическа комисия (ЕИК), Сергей Глазиев, лидерството на Русия в БРИКС през 2024 г. може да предизвика дискусии относно потенциалното членство на Турция в организацията. Глазиев изрази това мнение по време на интервю за телевизионния канал CNN-Turk.

Русия приканва Турция да се присъедини към БРИКС

***


Емил Радев: Еврото ще ни даде сила и стабилност, а ние на Европа ще предадем единството

***


През следващите три месеца специална временна комисия на Съдийската колегия ще проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Три месеца ще проверяват дали е имало съдии в групата на Нотариуса

***


„Това, което ме притеснява, е, че за момента не знаем тази комисия с какви документи ще разполага. 

Освен това вече мина толкова време, че се притеснявам, че някои от тези документи вече са изчезнали“. 

Това коментира пред БНР съдия Андрей Георгиев от Управителния съвет на Съюза на съдиите относно решението да бъде създадена специална комисия от членове на Съдийската колегия, върховни съдии и административни ръководители, които да проучат данните за връзки с магистрати на разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Съдия: Ще се намерят няколко виновни и след 8-9 години ще имаме нов Нотариус

***


Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е бил арестуван вчера при акция в общинската администрация, научи Нова тв.

Информацията за задържането му все още се пази в тайна от МВР, тъй като Ешрефов е получил емоционален срив и след него - инфаркт. Настанен е в болница с охрана. Днес изтича 24-часовата му мярка и ще стане ясно какво е обвинението му от Прокуратурата.

Арестуваха кмета на Омуртаг, той получи инфаркт

***


СНИМКИ

Самоук художник и кмет боядисаха паметник на Ботев с черна боя

***


Paзpaбoтeният шпиoнcĸи coфтyep e opиeнтиpaн ĸъм ycтpoйcтвa c іОЅ, Аndrоіd и Wіndоwѕ. Инфopмaциятa e чacт oт oтчeтa Аdvеrѕаrіаl Тhrеаt Rероrt зa чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2023 г. Cpeд пocoчeнитe ĸoмпaнии зa злoвpeдeн coфтyep ca Су4Gаtе/ЕLТ Grоuр, RСЅ Lаbѕ, ІРЅ Іntеllіgеnсе, Vаrіѕtоn ІТ, ТruеL ІТ, Рrоtесt Еlесtrоnіс Ѕуѕtеmѕ, Nеgg Grоuр и Моllіtіаm Іnduѕtrіеѕ.

Шпионаж по поръчка: IT компании са създали глобална система за проследяване на потребителите

***


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е получил от руския президент Владимир Путин като подарък автомобил руско производство "за лична употреба", съобщи днес севернокорейската официална новинарска агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Двете страни укрепиха връзките си след срещата между Ким и Путин през септември и изразиха готовност да насърчават взаимния обмен във всички области.

Путин подари на Ким Чен-ун руски автомобил

***


Тук няма никаква изненада…

Вучич: Сърбия би искала да продължи да не въвежда санкции срещу Русия

***


 

Водещи новини

Още новини