Водещите новини! В момента Асен Василев е министър-председател. Nexo съди държавата за над 3 млрд. долара (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg/Canva
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 24 януари   

 

Министърът на финансите Асен Василев ще изпълнява ролята на министър-председател днес заради пътувания извън страната на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Той е назначен със заповед на министър-председателя.

Асен Василев е министър-председател

***


Nexo, водеща световна институция за дигитални активи, завежда иск за над 3 милиарда щатски долара срещу Република България. 

Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. 

Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления.

Официално: Nexo съди държавата за над 3 млрд. долара

***


Пеевски с остри критики към главния прокурор: Тъмнината ще свърши, ще има светлина, както казваше едно бау-бау

***


54-годишната Красимира Трифонова, обвинена, че е удушила зетя си Пейо Пеев в София, ще бъде отстранена от работа в Министерството на външните работи. 

Уволняват тъщата на удушения Пейо

***


В случая с убийството на Пейо Пеев става дума за организирано престъпление. Майката може да поеме вината, без да е извършила цялото деяние. И двете жени имат психологични проблеми, може да е междуличностно разстройство.

„Нагласите на двете жени са насочени изключително негативно към мъжката част на човечеството. Може би имат мнението, че мъжете са донори, които нямат значение за функциониране на семейството и междуличностните отношения“, посочи той.

Доц. Стойчев за убийството на Пейо Пеев: Нагласите на двете жени са насочени изключително негативно към мъжката част на човечеството

***


Обвинената сега в убийство – през 2008 г. – подава жалба, в която твърди, че мъжът я преследвал от встъпването му в длъжност. Така той е отзован от поста, а дипломатическата служба е закрита.

Според журналиста Юлиана Методиева, тогава близка до семейството на Камен Величков, след жалбата на Трифонова, той бързо е бил отзован, още преди Комисията по дискриминация да излезе със становище.

После Комисията по дискриминация го реабилитира по обвинението в сексуален тормоз, но кариерата му е съсипана. 

По думите ѝ има данни, че по време на работата си в посолството Трифонова се е държала зле със служителите и е използвала визитни картички, които не отговаряли на нейния ранг.

„Аз продължавам да се питам кой имаше интерес да отстрани Камен Величков от неговата дипломатическа кариера. Той представляваше България отлично. Министерството на външните работи е длъжник на семейството му”, добави Юлиана Методиева.

Замесена ли е тъщата на Пейо Пеев в дипломатически скандал?

***


Лидерът на „Атака” отново се изправя пред Софийския районен съд.

Срещу него има внесен обвинителен акт за няколко престъпления, сред които и нахлуването в сградата на NOVA през 2022 година, нарушаване на обществения ред и непристойни действия.

Осигурена е охрана, защото на предишното заседание по делото Сидеров се е държал агресивно, съобщиха източници от СРС.

Гледат дело срещу Волен Сидеров в Софийски районен съд

***


На извънредно заседание на Комисията по правни въпроси депутатите приеха предложението за промяна на правилника на парламента, внесено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и група народни представители, с която председателството на комисията за контрол на специалните служби вече няма да е ротационно. Предложението беше прието с 11 гласа "за" и 6 "против", въздържали се нямаше, предаде репортер на Novini.bg.

Правната комисия отне комисията за контрол на службите от "Възраждане"

***


Прекратяването на пълномощията на народния представител Десислава Атанасова е първа точка от проектопрограмата за работа на парламента днес.

Десислава Атанасова официално вече не е депутат, Борисов оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС

***


Заради ескалация на напрежението в Северно Косово през май Европейският съюз наложи (в края на юни) наказателни мерки срещу Прищина, които включват временно спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово, замразяване на поканите за срещи на високо равнище, както и на двустранните посещения; с изключение на онези, свързани със справянето с кризата в северната част на Косово.

ЕС: Не са изпълнени условията за премахване на мерките срещу Косово

***


Доналд Тръмп печели първичните избори за кандидат-президент на Републиканската партия в Ню Хемпшир.

При преброени близо 60 на сто от гласовете бившият президент печели 54,5%, а бившият посланик в ООН Ники Хейли – 43,5.

Така Тръмп затвърждава лидерската си позиция сред републиканците преди изборите през ноември.

Тръмп печели първичните избори в Ню Хемпшир

***


Най-малко девет души са били ранени при руски удари снощи в североизточния украински град Харков, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от Франс прес.

Девет души са били ранени в Харков при руски въздушни удари

***


 

Водещи новини

Още новини