Майката на Соломон Паси: Като дете обори теория на Мичурин и докладваха баща му пред ДС

Булфото, архив
share

Всяка майка мечтае и се моли за най-доброто за своите деца. Аз не съм била изключение. Мони беше търсещо дете още от най-ранна възраст. Комбинацията от любознателност и пакостливост го правеше забавна компания и още от 3-годишна възраст обикаляхме музеите и киносалоните. Откривах света отново през неговите очи. Спомням си в ученическите години, че всяка сутрин подът на стаята му беше пълен с листове - беше работил през нощта. Баща му ми забраняваше да ги събирам. Изпитваше удоволствие да го прави самият той. Това казва в интервю за "24 часа" майката на Соломон Паси - д-р Лили Паси, един от най-уважаваните български лекари еднокринолози,създател на Отделение "Диабет и бременност" в Майчин дом през 1977 г.

"Обичаше да провокира, да спори. Така си намираше авторитети, които пък от своя страна ставаха негови ментори. Имаше и изпитания. Спомням си някъде в прогимназията, че бях извикана от неговата учителка по биология, която ми направи остра забележка, че синът ми редовно я злепоставя пред класа с въпроси, на които няма отговори. Бил поискал да направи доклад, с който да обори теорията на Мичурин (съветски биолог и селекционер - бел. ред.). Все пак му беше дадена тази възможност, а за доклада получи отлична бележка. Но случаят не беше без последици. Беше докладван в Държавна сигурност и това беше вписано в досието на баща му с упрек, че възпитава децата си антикомунистически", разказа тя.

Соломон Паси: Не е непостижимо да имаме наш Илон Мъск

"Знам само, че всяко дете има нужда от обич. И от любопитство към околния свят. Всяка сутрин ги събуждах с усмивка и с думите: "Ставайте, деца, чакат ви велики дела днес". А в дните, в които не бях дежурна, правехме експерименти у дома - химически опити, ферментация на грозде и пр.", споделя още тя, като обаче подчертава, че избягва да дава рецепти как да се отгледа успешно дете. 

Водещи новини

Още новини