Рашидов: Културата и археологията са бизнес

share

Културата и археологията са голям бизнес., заяви министър Вежди Рашидов в ефира на TV 7. Той обяви, че българското правителство е осигурило допълнителни 910 000 лв. за финансиране на дейности по управление и опазване на недвижими културни ценности.  Средствата ще бъдат предоставени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г. на Министерството на културата. Парите ще се предоставят на общините Казанлък, Варна и Бургас.

Допълнителното финансиране ще позволи извършването на археологически разкопки и консервация на крепостната стена "Созопол" (325 000 лв.), на средновековната крепост "Акра" - Черноморец (90 000 лв.), на обекта "Аква Калиде" край Бургас (120 000 лв.), на крепостта "Кастрици" край Варна (25 000 лв.) и за изготвяне на общ устройствен план и археологически разкопки и консервация на Тракийската гробница при с. Бузовград (350 000 лв.). Остров Свети Кирик и долината на тракийската царе са следващите обекти на които ще се обърна сериозно внимание, допълни Рашидов.
 

Рашидов не пропусна да допълни, че с Бойко Борисов и Симеон Дянков се работи много добре. България не е имала досега толкова комуникативен министър- председател. Той разбира от култура, метро, строителство, не спря да сипе суперлативи министъра на културата. Той допълни, че България лежи върху култура. Относно предстоящото откриване на археологическите паметници пред Ларгото, Рашидов заяви, че това ще стане на три етапа. Той се похвали, че от министерството са отличници по усвояването на европейски пари. Според министъра България е влязла в световната история. От всякъде ни искат тракийските съкровища, а аз успях да набутам България в Лувъра, допълни Рашидов. За финал той не пропусна да се избъзика, че навремето когато е пиел и ходил по мацки е бил бохем, а сега когато е спрял всякакъв алкохол и жени е станал пиянде.

Водещи новини

Още новини