Нови разкрития около Акра

  • 11 юни 2013 14:29

  • 1631
  • 0
Нови разкрития около Акра
©

Археолозите от експедицията на Националния исторически музей, ръководена от доц. Иван Христов, установиха, че селището, което те откриха в крепостта Акра, на едноименния нос край град Черноморец, е с около 1500 години по-старо.

Досега се смяташе, че крепостта е съществувала между 491 и 586 г., но разкопките показват, че селището е възникнало малко след Троянската война, съобщава директорът на НИМ Божидар Димитров, цитиран от БТА.

Подводните археологически работи са започнали едва преди три дни, но вече са открити много керамични съдове от античен гръцки и римски произход. Археолозите все още не са наясно дали става дума за пристанищен басейн, или за потънал в морето крайбрежен квартал. Това ще стане ясно в края на експедицията.

Продължават и реставрационните работи по програмата "Виа Понтика" на крепостната стена и трите й бойни кули, която има за цел да превърне археологическите обекти в атракции на културно-историческия туризъм. Почти напълно завършена е централната бойна кула.

Усилията сега са насочени към уникалната бойна кула, издигната в морето и охранявала входа на пристанището, информира директорът на НИМ.

Последвайте канала на

1631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини