Сдружение "За достъпна и качествена храна" с прискърбие съобщава за кончината на академик Мария Балтаджиева.
Тя е издъхнала на 90 години.
Академик Мария Балтаджиева е световноизвестен учен в областта на технологията на млякото и млечните продукти. Член е на престижни чуждестранни организации, сред които Интернационалната федерация на откривателите. Световната съдийска комисия по качеството на млечните продукти, експерт на Международната федерация по млякото. Носител е на най-високата награда за научно-техническо творчество - вписване в Златната книга на откривателите и изобретателите в България. Дългогодишен ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“, декан на Технологичния факултет, зам,-ректор на УХТ със значителен принос за развитието на международното сътрудничество на университета.
Акад. Балтаджиева е член на националното ръководство на Съюза на учените - България. „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии.
"Загубихме един прекрасен, ерудиран човек и колега, изживял достойно жизнения си път! Изказваме искрени съболезнования на близките ѝ!", пишат от сдружението.
Поклон пред светлата ѝпамет!