Адвокати с горещи коментари за кадрите на полицейско насилие

Кадър - Нова телевизия
share

По кадрите, които виждам става дума за побой и за леки телесни повреди. Не мисля, че някой от потърпевшите е лежал в болница. В Конституцията се казва, че държавата трябва да брани гражданите. Хвърлянето на телата едно върху друго е с цел унижение, след подобни действия се поражда страх, водят до неврози и тежко психическо състояние. Полицията няма право да прилага насилие върху повалени хора. Това повече не бива да става, а хората, които са го причинили - трябва да понесат своята отговорност. Това заяви в ефира на Нова телевизия адвокат Марин Марковски по повод разпространените кадри с полицейско насилие зад колоните на МС по време на протестите.

Според адвокат Михаил Екинджиев трябва да се провери дали на кадрите всички са полицаи или са наети охранители. "Установяването е лесно, но ако се окаже, че там са действали позорящи полицейската униформа мутри, то трябва да бъдат строго санкционирани. Мълчанието на прокуратурата 13 месеца е прикриване на престъпленията, само по себе си също е престъпление по чл. 188 от НК. Това е нечовешкото и унизително третиране, което е забранено от Конституцията. Ние се крием, защото ГЕРБ много обича полицейското насилие. Не може едни хора да се разправят с граждани ,които са отишли да изразят конституционното си право на протест. ВСС трябва да поиска персонална отговорност от прокурорите и персонално от Гешев", категоричен бе той.

Николай Хаджигенов за кадрите с побой над протестиращи: В СДВР открихме дисковете, никой не ми ги е дал

Полицейските проверки са много точни обикновено, коментира Марковски и добави, че нямаме уволнен полицаи, обикновено става дума за административно наказание.

Водещи новини

Още новини