Втора нощ на сблъсъци в Колумбия след проява на полицейско насилие

  • 11 септември 2020 14:25

  • 406
  • 0
Втора нощ на сблъсъци в Колумбия след проява на полицейско насилие
© Getty Images/Guliver (архив)

Втора поредна нощ на сблъсъци между демонстранти и полиция имаше в колумбийската столица Богота и в други градове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Общо в двете нощи на протести и сблъсъци жертвите са 11, повечето от които млади демонстранти, сред които 7 застреляни в Богота. Ранени са и 209 демонстранти и 194 полицаи. Заради вандалски прояви по време на протестите са арестувани 77 души. Нанесени са щети на 56 полицейски участъка. 

За справяне със сблъсъците властите разпоредиха в столицата и в други градове, като Меделин и Кали, да бъдат пратени 1600 допълнителни полицейски служители и 300 допълнителни военнослужещи.

Кметът на Богота Клаудия Лопес, която е противничка на президента Иван Дуке, изрази възмущение, че по време на демонстрациите десетки протестиращи са били ранени от огнестрелно оръжие.

Стотици колумбийци излязоха на протест

Протестите и безредиците в Колумбия избухнаха след смъртта на авиоинженера и юрист Хавиер Ордонес, спрян на улицата от полицията в Богота във вторник вечерта. Двамата полицаи извършвали проверки и обвинили Ордонес и негови приятели, че са пили навън, което не било разрешено съгласно мерките, наложени заради пандемията. Видеозапис, заснет от приятелите на починалия, показва как полицаите притискат Ордонес до земята и няколко пъти използват електрошоков пистолет. После Ордонес е откаран в полицейски участък, където се твърди, че е бил бит от служителите на реда. Заради получените наранявания той бил откаран накрая в болница, където починал.

Колумбийският президент Иван Дуке и министърът на отбраната Карлос Олмес Трухильо обещаха "нулева толерантност" към полицейските злоупотреби.

Полицията и прокуратурата обявиха, че по случая започва разследване, а двамата заподозрени полицаи са били освободени от служба.

Последвайте канала на

Novini.bg
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини