Удължават извънредната епидемична обстановка у нас

Булфото
share

Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас – до края на юни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи бТВ. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, допълни доц. Кунчев. 

„Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта – да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

203 са новите случаи на коронавирус в страната

„Да засили ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявят. От края на май доставките на „Пфайзер се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, обясни доц. Кунчев.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-верятно ще се приеме второто предложение.

„Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни здравният експерт. 

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат „облечени“ в заповед през новата седмица.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини