Росен Желязков: Целта на промените в автошколите е да се намали корупцията

Novini.bg
share

За корупцията има обективни и субективни оценки за нивата на корупцията у нас. Борбата с корупцията е превантивна и реактивна и ние като транспортно министерство предприемаме мерки – намаляване на административна тежест и противопоставяне на режими, които предполагат нереглемантирано взаимодействие с бизнеса. Смисълът на тези промени е не просто да хващаме корупционните практики, а да не допускаме причините, които водят до тях. Трябват процеси, които да се администрират, но трябва да има и ефективно правораздаване. И всяка следващо правителство трябва да има ясна идея и посока в борбата срещу корупционните практики. Това заяви пред журналисти транспортният министър Росен Желязков на въпрос относно доклада на ЕК в частта му в борбата с корупцията у нас.

Министър Желязков коментира и заканите на автоинструкторите да излязат на протест.

Автоинструкторите стягат протест

Запознат съм с тяхното недоволство, разбира се. Работата за оптимизиране на дейностите за кандидат-водачите на моторни превозни средства започна от миналата година в резултат от направен анализ, свързан с корупционни практики, извършвани от служители на Автомобилна администрация. Политиката за пътната безопасност също е водеща в този случай. Това, което от една година правим, е да се консултираме с бранша за по-добра подготовка в полза на индустрията и намаляване на корупцията. Този дебат съществува от една година. Това, към което се стремим, е да направим подготовката проследима чрез електронен път. Така целим да намалим субективните възможности за манипулации в часовете за подготовка, тъй като за нас е важно да имаме яснота по проведената теоретична и практична подготовка по шофиране. Разбира се, че ще има недоволни, когато говорим за изсветляване на дейността, разясни той.

Как ще преборим измамите с шофьорските курсове?

Подготовката включва и психофизични умения, не е умение само да се шофира. И накрая да има един обективен изпит, от който да излязат подготвени водачи Коментираме с индустрията всички детайли, но това е посоката – намаляване на корупцията, пълна електронизация на изпитите. Намеренията за протест ги виждам като желание да се спъне процесът на обсъждане, отколкото да има реален резултат, заяви Росен Желязков.

,,Промяната няма да доведе до увеличаване на цената на курсовете, но ще увеличи контрола, който ще бъде изцяло по електронен път. За нас е важно учебните центрове да имат свободата да обучават, но да го правят качествено'', допълни в заключение по темата транспортният министър.

Водещи новини

Още новини