"Файненшъл таймс" с критична статия за България

В Брюксел се засилва безпокойството от търпимостта на София към приятелските политически назначения и корупцията, пише в. "Файненшъл таймс". Когато България се присъедини към Европейския съюз заедно с Румъния, двете страни бяха обект на специален мониторинг.

Първоначално Букурещ постигна значителен напредък в борбата с корупцията, но през 2018 г. беше подложен на остри критики от Брюксел за посегателство върху независимостта на съдебната система на управляващите тогава социалдемократи. Проблемите на България тогава по-малко привличаха вниманието, като някои дипломати намекнаха, че Брюксел не иска да критикува и двете страни от випуск 2007 г. едновременно, припомнят авторите на статията Валъри Хопкинс и Майкъл Пийл.

След смяната на правителството в Букурещ през 2019 г. и нарастващо безпокойство от тенденция към авторитарност в Централна и Източна Европа обаче вниманието се премести върху София, отбелязват те.

В публикуван наскоро доклад за върховенството на закона в България Европейската комисия изказа загриженост от липсата на прозрачност за собствеността на медиите, натиска върху журналисти и нови законопроекти за чуждестранното финансиране на неправителствените организации.

През юни Европейският съд на констатира, че сходен закон в Унгария е несъвместим с основните права в ЕС, подчертават авторите. Комисията докладва също, че все още няма окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи и отбеляза, че липсата на резултати в борбата с корупцията е една от ключовите проблеми, за решаването на които настояваха хората на протестите през лятото на 2020 г.

Премиерът публикува във Фейсбук превод на интервюто му за ФАЦ

В статията е цитиран бившият финансов министър от времето на първия мандат на премиера Бойко Борисов, Симеон Дянков, че парите от ЕС, потекли към най-бедната и днес страна в съюза, са част от проблема. Според Дянков европейските фондове всъщност са засилили корупцията и заграбването на държавата, отбелязва БТА.

Те бяха използвани за купуване, било то пряко или чрез обществени поръчки, на много от медиите и по този начин - за прикриване на действията на политиците, казва той.

Коментари

 1. 2020.11.30 | 07:11
  До кога, кажете за да знаем кога да се приберем
  1. 2020.11.30 | 10:15
   изобщо не се прибирайте българия си остава руска провинция който и да дойде на власт и това е договорено от сталин рузвелт и чърчил и потвърдено в малта 1996 и сега с малки отстъпки за турция много интереси се пресичат тук и много крадливи политици
 2. 2020.11.30 | 09:46
  Какво общо има Файненшъл таймс с ЕС и проблемите на държавите в него??? Статията не коментира само България, а голяма част от бившия соц. блок!!!
 3. 2020.11.30 | 09:39
  Защо ли статията няма автор???
 4. 2020.11.30 | 07:57
  Това, което търпи безропотно българският народ, е чудовищно...
 5. 2020.11.30 | 07:47
  Кра деца, затова дойде типично по нашенски,даже го оправдаха и съда е с големи подаръци в зелено.
 6. 2020.11.30 | 07:30
  ТРОЛОВЕ ТЪПИ...КОМЕНТИРАЙТЕ СТАТИЯТА, А НЕ СИ ЗАВИРАЙТЕ ГЛАВИТЕ НА БОЙКО В ГОЛЕМИЯ Г@З!!!
 7. 2020.11.30 | 06:51
  Дян.кофф сви 500 млн евро от здр каса, еврейче кирливо
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет