За да дишаме чист въздух и да имаме ремонтирани улици и тротоари - Фандъкова предложи увеличение на два данъка

Булфото (архив)
share

Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов представиха проект за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет, предаде репортер на Novini.bg.

"Целта на предложението е част от мерките за справяне с проблема с мръсния въздух и подобряването на неговото качество, както и за справяне с трафика. Говорим за увеличение на Данъка за автомобили. Тези с най-ниски евростандарти и с най-висока мощност да плащат по-висок данък. Това е позволено по закон. Говорим за колите с евростандарт 0,1,2,3 и 4 и тези с мощност над 74 киловата. За автомобилите с евростандарти 5 и 6, както и автомобилите до 74 kw няма да има промяна в данъка. За колите с евростандарти 0,1 и 2 предлагаме коефициентът за екология да се увеличи с 0,3 и от 1,1 да стане 1,4. За колите с евростандарт 3 и 4 предлагаме увеличението да е с 0,1 и коефициентът да стане 1,2. Увеличението не е чувствително, но смятаме, че това е важно да се предложи. Едва ли хората ще се откажат да карат колите си, защото данъкът им е увеличен с 10 лева. Който замърсява повече, трябва да плаща повече. С проемните се надяваме да съберем допълнителни 18 млн. лева, които ще бъдат насочени към градския транспорт и парковете - градското озеленяване", разкри Фандъкова.

Мръсният въздух - един от основните приоритети на СОС

"Другото ни предложение е свързано с осигуряването на повече средства за ремонти на улици и тротоари, Това ще стане чрез увеличение на Данъка за възмездно придобиване на имущество. Справеливо е допълнителните средства, които очакваме да бъдат към 20 млн. лева, да се насочат към инфраструктурата на кварталите. В София годишно се правят 115 хиляди сделки с имоти и коли, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 хиляди лева, което означава 50 лева данък. Ще предложа половината от тези 20 млн. лева да бъдат предоставени директно на районните кметове", обяви кметът на столицата.

Фандъкова: Районните кметове щели да ме притискат, няма нужда!

"Обръщам се с молба към гражданите на София за разбиране, защото всичко това се прави за нашите деца и бъдещето на града. Така ще можем да дишаме чист въздух, да имаме нови улици и тротоари, а също така вървим и към децентрализация на местната власт. Не предвиждаме и не обсъждаме увеличение на данък сграда и данък битови отпадъци", категорична бе Йорданка Фандъкова.

Водещи новини

Още новини