Добрев за газа: Нямаш ли алтернатива, колкото ти кажат, толкова плащаш

share

"Лошото при преговорите с „Газпром" за намаляване на цената на природния газ е, че ние още нямаме алтернативен доставчик. При това положение плащаш колкото ти кажат", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването „Седмицата" на Дарик радио.

„Имаме мотив, защото газът става много скъп. Това затруднява бизнеса, вдига сметките на хората. Руснаците нямат мотив да го направят, защото ще загубят между 50 и 100 млн. долара. Въпросът е да намерим механизъм, с който да се разберем, че на нас тази отстъпка в цената ни е крайно необходима. На срещите ни с руснаците те казаха, че навсякъде в Европа, където се чу, че са намалили цената на газа, срещу тази отстъпка в цената са получили нещо – например правото да строят газови централи и да си доставят сами газа за тези газови централи без посредници и оператори вътре в страната. В други държави са получили достъп до крайни клиенти. Те наистина говорят в тази посока, че за да се съгласят на някаква отстъпка, трябва съответно да предложим нещо. На този етап ние нищо не сме предложили", каза Делян Добрев.

Министърът добави, че няма нищо хубаво в това да плащаш скъп газ, защото това затруднява бизнеса и вреди на икономическия ръст. "Лошото е, че ние все още нямаме изградени връзки, с които да имаме алтернатива. Нямаш ли алтернатива, колкото ти кажат, толкова плащаш", категоричен беше той.

Водещи новини

Още новини