Валентин Николов: Газта е много скъпа (видео)

  • 27 март 2012 15:22

  • 999
  • 1
Валентин Николов: Газта е много скъпа (видео)
©

На съвместна пресконференция с КНСБ зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, заяви, че газта за потребителите е много скъпа.

По думите му, това влошава конкурентоспособността на индустриалците, на малките и средни предприятия, което ще намали пазарния им дял. "Това рефлектира върху пазара на работна ръка, върху заетостта и увеличава безработицата. От друга страна, ако попитате високо ли е увеличението, което ДКЕВР дава спрямо договорите, които са сключени с "Газпром", бих казал - малко е. Т.е. според мен ДКЕВР е изсмукало възможно най-много от това увеличение на база договорите, които са сключени с "Газпром", убеден е Николов.

Той посочи, че съвсем скоро с икономическия министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: ще отидат в Русия, за да дадат политическа подкрепа за намаляване на цените за доставяния за България природен газ. "Второ, можем да ускорим местния добив на газ, максимално ускоряване на всички проучвания на българска територия и евентуално на добив. Третото, това е диверсификацията или т.нар. либерализиране на пазара на газта. Това се извършва чрез промени в Закона за енергетиката в Народното събрание и съответно пътна карта на всеки един от общите проекти с Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Лично министър-председателят се ангажира и утре той ще дойде на заседанието на икономическата комисия, за да разкаже какво се случва с газовата връзка с Турция, която е най-важната за диверсификацията на източниците на България", заяви Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,, като уточни, че и проектът "Набуко" ще бъде подкрепен в Народното събрание.

Той уточни, че по отношение цените на тока ще бъде създадена работна група в парламента и ще се водят разговори с индустрията и с търговците на ток. Зам.-икономическият министър каза още, че с новия закон за енергетиката се дава още повече свобода на ДКЕВР и комисията ще стане напълно независим орган.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
999 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
род

2012.03.29 | 14:40

1
Мили журналя, скъпи Валентин Николов, от кой род е думата газ?

Добави коментар

Водещи новини