Община Ловеч отбеляза Деня на Ботев за пръв път пред Кървавия камък

Община Ловеч
share

Община Ловеч отбеляза Деня на Ботев за пръв път пред Кървавия камък, съобщават от общинската администрация.

С мълчаливо шествие ловчалии от скулптурната композиция за Априлското въстание, през кв. Вароша", са се отправили до Кървавия камък в кв. "Дръстене", където са поднесли венци и цветя.

По повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България са се събрали служители на общината, заедно с кмета Корнелия Маринова и нейните заместник-кметове, музейни работници, представители за запасните офицери, граждани. Кървавият паметник е в памет на близо 70 жертви, които падат в клането по време на Освобождението на Ловеч през 1877 г. В последно време Община Ловеч положи грижи да се облагороди паметното място, припомнят от администрацията.

По-рано цветя на признателност били поднесени пред паметника на загиналите ловчалии в двора на храм "Света Троица" и на други места в града. Датата 2 юни е била отбелязана и в село Йоглав. Жители са се събрали пред паметника на загиналите във войните, за да отбележат 143-тата годишнина от саможертвата на поета-революционер Христо Ботев и изразят почитта си към всички жертви в името на свободата.

Водещи новини

Още новини