Наследник на Ботевия род: Той би искал повече българи да го приемат като човек, а не като икона

Боян Ботйов разбира, че е правнук на брата на Христо Ботев - генерал Кирил Ботйов, като дете. Израснал е във вековна къща в сърцето на стара София, където е живяла и майката на Ботев - Иванка Ботйова.

„Като малък ми разказваха най-различни неща, но първо истории за детските му години в Калофер. Играели са с приятелите му, правили са много лудории. Силното му въображение не веднъж му е носело неприятности от баща му - Ботьо Петков, който е бил изключително строг", сподели Боян в предаването "120 минути" по БТВ.

Ботев винаги се е проявявал като лидер. Веднъж в Калофер пристигнал мечкар, чиято мечка е танцувала на „Стани, стани, юнак, балкански!", а младият Христо му зашлевил шамар и го изгонил, защото на подобна песен е нелепо да се разиграва мечка", допълни потомъкът на великия българин.

Ботйов, както е била оригиналната фамилия на рода преди гражданственост да придобие Ботев, би искал повече българи да приемат войводата като човек, а не като икона. За потомъка на един от най-великите българи герои има не само по време на Възраждането. „Мисля си, че когато на тържествените зари-проверки се споменава, че отдаваме почит на „всички знайни и незнайни герои" - е много неправилно. Няма „незнайни герои". Всеки, който е извършил героична постъпка е известен на близките си, на съгражданите си", казва Боян.

От 25 години е начело на Общобългарска фондация „Христо Ботев" и казва, че хората, от които зависи, за национална цел да бъде поставено изпълнението на Ботевите завети, нямат потенциала и интелектуалното ниво да възприемат думите му.

Коментари

 1. 2019.06.02 | 22:23

  за неграмотъниците милиционеро списователи няма разлика между "наследник" и "поромък" и това явление е не само в сайта

 2. 2019.06.02 | 19:12

  Няма вече такива българи,няма

 3. 2019.06.02 | 19:03

  Да, такае г-н Ботйов , и Виe със сигурност визирате спорсанците от на Спосрано 20! Тиq чер.вени мекерета наистина нямат не само интелектуалния капацитет и ниво, ами са направо ограничени от теориите и идеите на лондонските пия.ници маркс и енгелс и к.урварят ленин!

 4. 2019.06.02 | 18:20

  Поклон

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет