Кунева учреди сдружение „България на гражданите”

share

Оставам в политическия живот на страната. Главният смисъл на политиката е да бъде изразяван гласът на хората.

Това заяви първият ни еврокомисар Меглена Кунева на пресконференция в БТА.

„Ще остана в публичния живот. Учредихме едно сдружение - „България на гражданите", обяви тя.

Кунева подчерта, че сдружението е в отговор на „Европа на гражданите".

Главната задача ще е да се инициира и активно да се участва в дебата за формулирането на националната кауза и националните приоритети на България. Учредители на сдружението са хора от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Кунева за президент, както и други обещественици, сред които Валерия Николова, Веселин Тодоров, Георги Атанасов, Даниел Вълчев, Димитър Тучков, Иван Стамболов, Иглика Трифонова, Йонко Грозев, Калин Томов, Мария Дивизиева, Пепа Георгиева, Стилиян Гроздев, Теодора Захариева.

Кунева съобщи, че сдружението се учредява в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Органи на управление са Общото събрание и Управителният съвет, в който освен нея, членуват Калин Томов и Иван Стамболов. Председател на УС е Меглена Кунева.

Тя изтъкна, че България се нуждае от промяна и за тази промяна винаги може да се намери алтернатива.

„Управляващите казват, че няма алтернатива. Не съм съгласна. Това не е смисълът на демокрацията", каза Кунева.

През 2012 година страната ще се изправи пред пет големи предизвикателства, каза в изявлението си Меглена Кунева: справянето с икономическата криза, липсата на позиция на България за промените в ЕС и бъдещето в еврозоната, забавянето на сериозните реформи, укрепването на правовия ред и борбата с корупцията и гарантирането на правата на човека. Нито управляващите, нито опозицията са в състояние да предложат на гражданите дори технически решения на тези предизвикателства, каза Кунева и посочи, че сдружението ще инициира широки дебати и конкретни решения по посочените проблеми.

Водещи новини

Още новини