Меглена Кунева: Аз съм дясна и няма да играя с всеки

  • 22 декември 2011 06:58

  • 1697
  • 4
Меглена Кунева: Аз съм дясна и няма да играя с всеки
©

Аз не правя нищо, което бих нарекла социално инженерство, не правя нещата насила и нарочно, заявява в интервю за в. Стандарт първият български еврокомисар Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, която обяви създаването на ново движение "България на гражданите".

В инициативния комитет на сдружението има хора, които познавам от началото на 90-те. Те знаят стъпка по стъпка моето развитие. А аз знам тяхното. Това е много добро начало. Няма да забравя филма на Иглика Трифонова "Лето 1990". Един прекрасен филм, в който тя запечата на лента една прекрасна документалистика от началото на 90-те. Многото хора, които се изсипаха на "Орлов мост". И част от тях бяхме ние. По някакъв начин аз чувствах, че това желание за промяна, може би не в такъв мащаб, назрява у много хора. България вече е член на ЕС вече пета година, има много неща, които днес чакат отговор от нас. Как ще се развиваме, какво означава демокрация през 2012 г,. как се печелят избори по-лесно - чрез популизъм или с честност?, риторично пита Кунева.

Говоря за най-важните и изоставащи за нас области - икономика, правосъдие, здравеопазване, образованието. И най-важното - могат ли тези политики и мисленето на политиците да държат контрол над обещаното. И да бъдат достатъчно просветени, за да направим информирания избор. Ако партията е успяла да направи истинско и искрено съдържанието на тези политики - вече ще бъде онзи филтър, който ще каже: от всички хора ние предлагаме 10, 15, 20, които ще отидат в парламента. За мен да се разчита само на партиите в едно общество, просто е късогледо, казва още Кунева.

Никога не съм крила, че съм гласувала вдясно. Била съм с тези хора, с които в началото на 90-те години искахме промяна. Това са хората, с които се разбирам, и искам и те да ме разберат. Никога не съм членувала формално в дясна партия, но това не ми е пречило да правя десен избор. Когато човек каже, че е центрист, обикновено под това се разбира някакво възпитание. И че центристът може и вляво, и вдясно. Не, поне за мен, това не е вярно. Аз смятам, че предпочитанията са на база на каузи и на принципи. И не може с всеки. Когато казвам дясно, не казвам, че можем да забравим социалната тема, подчертава Кунева.

Тя уточнява, че никога няма да се възпре да каже добра дума за политици, които са вляво. Знам, че имам послания за тях. Свестните хора трябва да се оценят във всяка партия, убедена е първата българка еврокомисар.

Последвайте канала на

Novini.bg
1697 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
и кой

2015.01.31 | 13:38

4
То пък някой умря за теб.
леля ти

2015.01.31 | 13:38

3
Моляя,колко лапа,бе маймуно долна от левите,че сега изведнъж ОДЕСНЯ-разбирайте ме-ПОБЕСНЯ?!
Росен

2015.01.31 | 13:37

2
"Меглена Кунева: Аз съм" НЕ Дясна а Бясна КРАВА
Az

2012.01.06 | 12:32

1
Kuneva mai si povqrva,mislq che nqma koi tolkova da i obyrne vnimanie,no po -interesno mi e kakvo pravi Iskra Radeva do neq i tq li shte vliza v politikata.Otnovo nechistoplutni i nemoralni hora se nabutvat.Aman

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини