90% от млекопроизводителите произвеждат качествени продукти (видео)

share

Сиренето на пазара е безопасно, но по отношение на качеството има проблеми, като се работи то да се подобрява, каза Александра Борисова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в ефира на БТВ.

Според нея няма прикриване, при констатиране на нарушения, а контролът е адекватен. Борисова посочи, че за да отговаря то на българския държавен стандарт, процесът трябва да е с продължителност 45 дни, но това не е задължително. "Законът постановява, че сиренето трябва да зрее толкова, колкото е записано в техническата документация за производството", допълни тя.

Според експерта по здравословно хранене Донка Байкова неузрялото сирене е опасно, защото може да предизвика алергии. "Ако сиренето нагарча, значи в него има фракции на белтъка, които могат да отключат алергии", поясни тя. Съветът на специалиста е на ден да се ядят поне 50 грама сирене и 200 грама кисело мляко.

Молекулярният биолог Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" посочи, че една от хитринките на производителите е да влагат ензима транзглутаминаза. Той действа като лепило на молекулите и ускорява процеса на зреене, като сиренето изглежда с подходяща консистенция, въпреки че е направено с много по-малко мляко.

Симеон Присадашки от асоциация на млекопроизводителите пък успокои, че 90% от преработвателите произвеждат качествени продукти.

Водещи новини

Още новини