ДКСИ: Повече контрол при класифицираната информация

share

Амбицията на ДКСИ е да се положат основите на работеща платформа по проблемите на сигурността, която да доведе до взаимно обогатяване на практиките и повишаването на стандартите при обмен на класифицирана информация. Това каза председателят на ДКСИ Цвета Маркова при откриването на първата среща на ръководителите на националните органи по сигурността на информацията на държавите от Югоизточна Европа - членки на Съвета за регионално сътрудничество.

Маркова обясни, че принципите за опазване на класифицирана информация са еднакви в НАТО и ЕС, но е важно да се постигне публичност, прозрачност и граждански контрол. „Една от тенденциите е намаляване на класифицираната информация, обратната страна на това е да се създава по-малка по обем информация, която обаче да бъде опазвана по-добре. Това е тенденция в световен мащаб", каза Маркова.

Тя обясни, че целите на срещата е да се създадат повече предпоставки и да се сключат споразумения за защита на информацията между страните от региона. „Постигането на съгласие за поставяне на обща регулаторна мярка между нас е условие за развитие на активното сътрудничество", каза Маркова.

Водещи новини

Още новини