Подпочвените води в селото Мало Конаре започнаха да спадат

share

Нивото на подпочвените води, които наводниха село Мало Конаре, започнаха леко да спадат. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предадоха от пресцентъра на екоминистерството.

Министър Василева извърши проверка в района след спасителната операция.

По обед беше докарана спешно техника на „Напоителни системи” от Пловдив и Пазарджик. Към 19:00 ч проверката на министрите установи, че водата в каналите е паднала с около метър.

Почистен е отводнителният канал в село Мало Конаре. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с Ивелина Василева посети засегнатите от високите подпочвени води села в Пазарджишка област, предаде Фокус.

По думите й в село Главиница хората са поставили проблема за изграждането на основен отводнителен канал на селото. „Факт е, че дъждовете са над два пъти над средногодишните нива, които са нормалните и заедно с факта за нивото на подпочвените води, ситуацията наистина става много тежка”, коментира министър Танева.

Тя каза още, че утре сутрин с колесен и верижен багер ще започне прочистването на отводнителен канал в село Хаджиево, който поради това, че е затлачен, има наводнени близо 200 декара земеделски площи, голяма част от които са на оранжерийни производители.

Министър Танева увери, че за тях ще има компенсация, съгласно нотифицираната държавна помощ за пропаднали площи следствие на проливни дъждове.

Водещи новини

Още новини