Проф. Байкова съветва: Днес не трябва да ядем пържоли, надигайте чашката с мярка

share

Нормално е в тези празнични дни българинът да вдига по-често чашката, но е нужно всичко да е с мярка. Ако сервирате аперитив, нека да е със зеленчукова салата. Добре е и с малко сирене.

Това посъветва хората диетологът проф. Донка Байкова. „Алкохолът започва от по-високите етажи на храносмилателната система да се разгражда и затова не бива да бъде приеман на гладно. Той е водоразтворима субстанция. За да забавим всмукването в кръвообращението и нежеланите ефекти на опиянението от него, трябва да се подготвим с повече течности. Пийте го с вода“, каза още Байкова пред TV7.

„Съветвам хората да не забравят, че през следващите няколко празнични дни ще имаме поводи да си изядем кулинарните изделия, които сме приготвили. Не е необходимо след снощния маратон от 7,9 или 11 ястия да продължим да трупаме килограми, наблягайки на блюда от друга хранителна гама. От салатата до основното ястие и до десерта нека да има интервал от поне половин час“, заяви специалистът по здравословно хранене.

Според нея, когато човек се храни здравословно, храната се етажира на нива в стомашно-чревния тракт, а не се разбърква. „Трябва да започнем с нещо, което да раздвижи червата. Това са минералите от зеленчуците. Приемайки ги, подготвяме организма си за следващото натоварване. След това може да пристъпите към белтъчно ястие и накрая към месото. Днес не трябва да ядем пържоли, а ракията нека да е в минимални количества. След това може да изпиете по чаша вино, но в никакъв случай напиването да не завършваме с шампанско. Нашето кисело мляко е много добър фактор, който намалява риска от свръх мазното хранене. Считам, че днес най-подходяща салата не са туршиите, а млечната“, каза още проф. Байкова. Според нея, най-добрата закуска е киселото мляко, смесено със сок от мандарина, портокал или грейпфрут.

След празниците в никакъв случай не мислете за рязко сваляне на килограмите, защото това е стрес за организма, добавя Донка Байкова. Тя съветва да се движим повече, за да не счупим кантара.

Водещи новини

Още новини