Преяждането по празниците ви разболява

  • 18 декември 2013 13:42

  • 1650
  • 1
Преяждането по празниците ви разболява
©

Преяждането по време на коледните и новогодишните празници вреди сериозно на здравето и причинява гастрити, язви и куп други здравословни проблеми. Увеличават се и случаите на хора със сърдечни проблеми, а кабинетите на гастроентеролозите се пълнят още на Коледа, пише "Репортер".

„Свръхконсумацията на различни храни е огромен стрес за организма. По празниците преяждат повече от 90% от хората и коренно променят обичайния си начин на хранене. А всяко преяждане натоварва сериозно черния дроб, панкреаса и изобщо затруднява работата на всеки един орган”, обяснява специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Диетологът обясни, че прекомерното ядене по празниците често предизвиква възпаление на храносмилателната система и редица проблеми като гастрит и колит.

„Тежките и солени храни, като свинско месо, туршии и тестени изделия, пък повишават кръвното налягане и водят до проблеми със сърцето, затова и тези случаи зачестяват точно в края на декември”, посочи още Байкова.

Тя добави, че най-много усложнения се появяват при хората, които дълго време за постили и след това приемат голямо количество животински мазнини.

Заради преяждането по празниците голяма част от хората качват по 2-3 кг. в периода от Бъдни вечер до Нова година, обясни пред вестника проф. Донка Байкова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1650 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.03 | 21:52

1
Изобщо не е така,има хора които нямат буквално какво да ядат бе продажници.

Добави коментар

Водещи новини