Чомбе станал архонт срещу 200 бона

share

Над 200 000 лева дарение на Българската православна църква и други дарения и благородни жестове са заслугите на петричкия бизнесмен Иван Кочев-Чомбе, заради които завчера той бе ръкоположен в почетната титла архонт.

Със същата титла е удостоен и бившият сенчест бос и настоящ евродепутат Слави Бинев, припомнят от "Струма".

Лично Старозагорският митрополит Галактион е ръкоположил Чомбе. Тържествената церемония се състояла в Руската църква в Шипка. Чомбе получил грамота, плащ, на който е изписано името му “Архонт Иван”, жезъл и архонски знак - огърлица. Съгласно протокола на почетната титла оттук нататък обръщението към Иван Кочев ще бъде архонт Иван.

Заедно с Чомбе на церемонията е бил и синът му Бранимир.

Само ден преди ръкополагането му за архонт, на 100-годишнината от рождението на пророчицата Ванга Чомбе тържествено откри дарения от него паметник в двора на къщата й в Петрич, превърната в музей. Той строи от над 10 години и черква “Свети Иван” в родното си петричко село Първомай.

Гръцката дума архонт се превежда като владетел, управляващ. Притежавали са я владетелите на Боспорското царство. Титлата се дава на миряни, свързани с Вселенската църква, като почетен знак за заслуги пред църковната администрация. Тя винаги е подплатена с пари за църквата.

Водещи новини

Още новини