Нови етикети на месото

share

Новите етикети на месото, които предстои да бъдат наложени до края на 2014-та ще сменят надписа „натриев хлорид” със „сол”. Това каза главният експерт на Асоциацията на месопреработвателите, Диляна Попова, информира "Дарик".

Много от потребителите не знаят значението на натриевия хлорид. За тяхно улеснение, правим тази промяна, поясни главният експерт.

Други важни изменения в етикирането са свързани с обозначаване на датата на замразяване на месото. Тази информация ще бъде предоставена на потребителите, дори ако месото се продава във вече охладен вид.

Ако пък една опаковка съдържа няколко парчета месо, тя ще е маркирана със специалния етикет „формовано месо”. Този регламент се отнася и за продажбата на риба.

Колбасите от друга страна, ще бъдат пускани в продажба с информация за това, дали е годна за ядене или не обвивката на конкретния продукт.

Тези нововъведения не би трябвало да доведат до увеличение на цените на месото, коментира Диляна Попова.

От април 2015-та пък, потребителите ще бъдат информирани за произхода на месото, което купуват. На етикета върху опаковката, задължително ще бъде обозначено къде е родено, отгледано и убито животното.

Ако е родено в една страна, а отгледано и убито в друга, ще бъдат отбелязани и двете държави, поясни главният експерт. За това обаче има едно важно условие- животното трябва да е престояло там за определен период от време. За свинете, изискването е от поне 4 месеца, за птиците- 1 мес, а за козите и овцете- не по-малко от половин година.

Водещи новини

Още новини