Кольо Колев: Протестиращите са като кучета, които лаят по колите

share

Страната постепенно се пързаля по голямата пързалка, това е пълно тържество на ирационалността. Това заяви социологът Кольо Колев пред БТВ.

Протестиращите приличат на кучетата, които гонят колите, но не е ясно какво ще правят ако я стигнат. Какво ще стане ако получат оставката на кабинета, цялата ситуация изглежда като „три дни яли, пили и се веселили“, но не трябва да се забравя, че има и четвърти ден, когато идва махмурлука.

Управляващите очевидно забравиха смисъла на думите, с които да обяснят какво правят. Те се държат като че ли няма протести и не ги забелязват, въпреки че на улиците са 1/3 от избирателите. Всичко това ще доведе до спирала на политическа нестабилност и избори след избори, каза Колев. В момента има икономически елити, които бяха заинтересувани от управлението на Бойко Борисов, тъй като 2% от фирмите печелиха 100% от обществените поръчки. Сега също има елити, които не искат да променят сега статуквото, смята социологът.

Той препоръча на Пламен Орешарски да предизвика референдум дали трябва да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. Това ще успокои напрежението и ще даде възможност на кабинета да работи, каза Колев. Сега има само протести, думи, а не се знае какво ще се случи с либерализацията на енергийния пазар. В момента всички протестиращи забравиха, че гласуваха за нещо ново, 70% от ГЕРБ бяха нови, но показаха с калинките си административния капацитет на властта, категоричен е социологът.

Водещи новини

Още новини