#ДАНСwithme продължава за 35-та поредна вечер (обновена+галерия)

  • 18 юли 2013 18:49

  • 5120
  • 41
#ДАНСwithme продължава за 35-та поредна вечер (обновена+галерия)
©

За 35-та поредна вечер хората в страната излизат на улицата, за да изразят своето недоволство с протест от водената от кабинета „Орешарски" политика.

Над 1000 души дойдоха на сутрешното „пиене на кафе" пред парламента, което в последствие прерасна в целодневна окупация на Народното събрание и софийските улици. Призивът на протестиращите, които искат оставка на кабинета „Орешарски", бе блокадата да продължи през целия ден и да се слее с протеста в 18.30 ч. пред Министерски съвет.

След 18:00 ч. протестиращите започнаха да се събират на обичайното място - пред Министерски съвет. Движението в района е блокирано - от бул. „Мария Луиза" до ул. „Г.С. Раковски".

Преди това около шадравана пред Президентството се бяха събрали хора, които скандираха за оставката на кабинета „Орешарски".

Протестиращите носят различни плакати. Едно от посланията е „Чиста и свята република се прави от чисти и святи хора. Незабавна оставка!"

На площадката пред бившия партиен дом се провежда и концерт, посветен на рождението на Васил Левски. Той е подарък за гражданите от телевизия „Скат".

Не е ясно какъв ще е маршрутът на протестиращите тази вечер. През последните дни те тръгват към Народното събрание, след което завиват покрай Софийския университет, а след това минават по ул. „Московска" и съответно по бул. „Дондуков". Има и шествия по „Цариградско шосе".

В центъра на София има засилено полицейско присъствие.

Малко след 20 ч. част от шествието стигна паметника на Васил Левски в София и протестиращите поднесоха цветя и изпяха българския химн. Хората почетоха Апостола с минута мълчание.

Част от издигнатите плакати гласяха: „Страхуваме ли ви”, „София протестна столица на културата 2013”, „Олигарски народът каза къш, не кеш”.

След 21 ч.шествието стигна до Орлов мост, където движението беше блокирано.

И през партийните централи

Протест срещу политическото статукво в столицата обиколи партийните централи на ГЕРБ, БСП и ДПС. Протестиращите се събраха първо пред централата на ГЕРБ, след което поеха по булевард Витоша, за да се спрат пред централите на БСП и ДПС. Група младежи бяха облечени във футболни екипи, за да символизират биене на дузпа срещу политиците.

След обиколката шествието постепенно се разкъса и разпадна. Протестиращите обявиха, че утре ще поемат по същия маршрут. Според един от протестиращите не са се отцепили те от големия протест, а другите са ги отцепили.”Ние не се отцепихме, а те ни отцепиха с много колела и не можем да си правим маршрута и затова ги заобикаляме, за да няма конфликти. Ние обикаляме централите и изказваме недоволство пред абсолютно всички политически централи”, посочи той.

Около 1500 души са се събрали на протест на площада пред сградата на Министерския съвет в столицата към 19.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. От началото на митинга до този момент няма регистрирани инциденти, нито нарушения на обществения ред. Полицейските служители се грижат за охраната на протестните действия и имат готовност да реагират на сигнали за провокации и нарушения.

В страната


Във Варна 100 фенера с цветовете на националния флаг на България полетяха над града в знак на протест срещу управлението на страната. Пред паметника на Васил Левски в Морската градина на Варна, бяха поднесени цветя и беше прочетено предсмъртното писмо на Апостола.

В сутринта на поредния ден на протестно кафе имаше блокади на кръстовища, осуетен опит за самозапалване и арести на провокатори, а за неподчинение на полицейско разпореждане бяха задържани 14 души до обяд.

За трети път от началото на протестите преди месец, протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски в Сливен, блокираха движението на едно от най-големите кръстовища в града. Движението на кръстовище „Розова градина” бе спряно за около 10 минути. Малко над 20 души блокираха шестте улици на кръстовището. Много от шофьорите на автомобили свиреха с клаксони, стигна се до спор между протестиращи и шофьори. Една от колите реши да премине въпреки блокадата, но един от протестиращите се хвърли на предния и капак. След намесата на полицията до ескалации на напрежението не се стигна. От кръстовището шествието тръгна към партийните централи на ГЕРБ, БСП, ДПС и пред областна администрация. Исканията остават същите, както и в началото на протестите - оставка на кабинета "Орешарски", спешни промени в Изборния кодекс и изборност на областните управители. Протести в Сливен ще има всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията и правителството не подаде оставка, категорични са протестиращите. Въпреки че до този момент на протестите в Сливен не са засичани провокатори, формалните организатори на протеста заявиха, че всякакви призиви за насилие и омраза ще бъдат считани за провокация и такива хора ще бъдат отстранявани от шествието със съдействието на полицията. Вече месец протестите в Сливен преминават спокойно, без напрежение и проблеми.

Поредна вечер на протести срещу кабинета „Орешарски” има в Ямбол. Сборният пункт отново беше пред община Ямбол. На площада има близо 20 човека. Протестите в града започнаха на 21-ия ден от недоволството в страната, но оттогава не са спирали. Простиращите се организират в социалната мрежа и категорично се разграничават от политически партии.

Традиционно с призиви "Оставка” недоволните от правителството преминават по централните улици на града. Те носят плакати с надписи "Вие сте позор, оставка и затвор”, "Липсата на еволюция у вас, води до революция у нас”, „Мафията няма цвят”. Исканията на протестиращите продължават да бъдат предсрочни избори след промяна на Изборния кодекс, промяна на Конституцията и цялостна промяна на политическата система. Протестите в Ямбол протичат спокойно и без напрежение

Контрапротестът

Междувременно около 400 души се събраха на контрапротеста в подкрепа на правителството и срещу президента Росен Плевнелиев до пилоните на НДК. Един от участниците е издигнал плакат „Тук сме хора с различни политически убеждения, но с една кауза - да дадем шанс на правителството".

Хората запазват мотивите си от първия ден на протеста - да се даде време на кабинета „Орешарски" да проведе своите реформи.

В района има няколко патрулки, които следят за реда.
 

Последвайте канала на

5120 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар
@

2013.07.20 | 04:43

41
Бунта на калинките :)

2013.07.20 | 04:43

40
Протестиращите са тъпи и грозни да си еб1т майката курвенсака смърт за тях танковете да дойт измет вмирисана
Istinaaa

2013.07.20 | 04:43

39
Сегашното правителство докато ''разобличава'' ГЕРБ, ще нанесе също толкова големи щети и ще се омаже в лукса да управляваш БГ. Никой не е казал, че ако дойде ново правителство ГЕРБ няма да бъдат разследвани. Сегашните май само за това се държат, да разследват щото друго няма да правят. А, да освен да назначават дпс-сари на всякъде.
hah

2013.07.20 | 04:43

38
Ами той контра протестиращите са смешна цифра в сравнение с протестиращите срещу правителството. на 10 000 души в протест, има 150-250човека в подкрепа на правителството . То работата е ясна. Като толкова искате да остане и като толкова ''законно е избрано това правителство, ам хайде излесте тези 1,5млн дето са гласували за БСП и дпс, и да остават... ако не - ДА СЕ ОМИТАТ, НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВАТ С РАЗСЛЕДВАНИЯ, - А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ДА СЕ ОМАЖАТ ЯКО С ЛУКСА И ПАРИТЕ НА ВЛАСТТА. - ВЪН
ehee

2013.07.20 | 04:43

37
Н ИКОЙ от протестиращите не държи плакат - ГЕРБ обратно във властта. Това че хората ИЗИСКВАТ ОСТАВКТА на тия мошенници - НЕ ОЗНАЧАВА връщане на ГЕРБ! Ако Герб се върнат - ПАК ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ. И ТЯХ НЕ ги искат хората. Хората искат КАРДИНАЛНА промяна не усуквания, не интриги.. НОВИ закони, НОВИ функции, НОВИ хора, ако трябва експерти от Япония, но НЕ И НАГЛИТЕ ОМАЗАНИ С ВЛАСТ И АЛЧНОСТ ЗА ВЛАСТ и ПАРИ дето ги гледаме 20 години. ХОРА - цирка продължава вече толкова години - защото ВСЕ ПАК ВЯРВАТЕ НА НАКОИ ИЗМЕЖДУ ТЯХ. И ГИ ИЗБИРАТЕ. - Вяра само на Господ. Останалите да си я заслужат по РЕДА. А ТЕ САМО РАЗОЧАРОВАТ. Погледнете назад. БЪЛГГАРИЯ Е ЗЛЕ. Това е ОТ ТЯХ, с МАЗНИТЕ УСМИВКИ. НЕ ПРИЕМАЙТЕ КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ от ХИТРИ МОШЕННИЦИ С ЛУКАВИ УСМИВКИ И ЛИПСА НА ДОБРОДЕТЕЛИ.
Емилов

2013.07.19 | 13:54

27
Поредната вечерна разходка в хубав летен ден на няколко хиляди човека живеейки с мисълта че са демократите и свободните граждани на България. Ще ви разочаровам нито сте демократи,защото не е демократично да пречиш на другите нито са свободни, защото свободата поражда и отговорност, а точно това липсва ми се струва на протеста.
AJ4A

2013.07.19 | 20:36

36
Емилов - под този псевдоним ли си работил за комунистическите репресивни служби ...... или просто по инерция от миналото си пишеш само фамилията?! Като говориш за демокрация, би ли първо споделил какво ти е мнението за последните 69 години от българската история. Демократично може да се комуникира с хора-демократи, а такива, които 69 години погазват основните човешки права на хората, погазват конституцията и законите на страната най-малко заслужават демократично отношение!!!
Цеко

2013.07.19 | 19:06

35
Правителството трябва да работи въпреки създадената обстановка на протести в столицата.В цялата останала България протести няма и няма да има,защото за малкото време кабинета намали тока и увеличи майчинските.Това за богатите столичани е нищо,но за народа е много.
васето

2013.07.19 | 11:49

13
На тия мишоци дето по далеко от жълтите павета не ходат даим кажа в провинцията никой не протестира ай да протестира некой теса еденици...Със вас в София плюс другите кадето ги има в провинцията едвали надхвърляте 20000 човека е твалие народа?Такче скачайте колкотоси щете . Скачайте за здраве това щеви остане...Чао мушмороци.

2013.07.19 | 16:01

34
Васко от твоя коментар ме заболя САРЦЕТО! Бива да си неграмотен мааа ти си умствено изостанал моооомчеееее!!!!

2013.07.19 | 16:01

33
Работите няма да се спрат с Фидосова защото тя не е ГЕРБ.Целта е малко по малко да се обезличи партия ГЕРБ като се започне от пешките и се стигне до царя(Б.Борисов).Това с премахването на ГЕРБ е замислено много отдавна и сега само се осъществява.Когато БСП в предишното им управление знаеха че ще загубят заради излизане на яве на техните далавери дадоха властта на ГЕРБ да и се порадват но се предпазиха като си гласуваха закон който администрира действията им.Но БСП никога не са си мислили че ГЕРБ ще им създадат толкова проблеми и ще им нанесат толкова много загуби по подписани от тях договори с Руснаците.Сега вече БСП се борят със зъби и нокти да задържат властта колкото се може по дълго защото има много договори които трябва да се подпишат а от тях се печелят големи комисиони.Като сложим към това и заемите които Орешарски започна да тегли под предлог че ще се разплаща с бизнеса и прибавим и парите които ще дойдат от Европа сами можете да си представите за какво иде реч.Нарочно се отвлича вниманието на хоратакакто и за изборите с саморазправата им с ГЕРБ и ваденето на скалъпени компромати и то не на веднъж а малко по малко колкото да се поддържа огъня и създаде омраза в народа към ГЕРБ защото те са единственият им конкурент при едни нови избори.Никоя друга партия не може да събере повече проценти от БСП.Всичко което те правят е печелене на време и за да го спечелят ще пускат по някоя троха на народа.

2013.07.19 | 13:54

28
Няма радост в този живот. Скапаното правителство не подава оставка. Левски Сф. пада преди да излезе на терена. Костов никакъв го няма. Поне Едвин да беше умрял но не би. Няма радост в този живот, няма. Ще трябва пак да ходя на скапаното бачкане.

2013.07.19 | 13:56

32
ТИ СИ КРЕТЕН!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини