Нова инициатива: Вдигайте ръка, преди да преминете през пешеходната пътека

share

Вдигайте ръка, преди да преминете през пешеходната пътека.

Така ясно и недвусмислено ще заявите своето намерение, шофьорите ще могат да ви видят навреме и ще останете жив и здрав, призова ръководството на КАТ - София, пише "24 часа".

Новата инициатива се опира на действащия и в момента Закон за движение по пътищата. Според чл. 120 това право се дава на всеки пешеходец. Практиката е отдавна известна в Европа, но у нас никой не я ползва, коментираха още експертите.

Най-уязвими на пътя са пешеходците и затова вниманието ни е насочено към това да запазим всеки живот на пътя, коментира началникът на КАТ - София Богдан Милчев.

Зелени вълни ще отпушат движението от кварталите Младост и Люлин към центъра в пиковите часове от септември. Идеята е ежедневно по едно и също време от всеки район да се стига до центъра за броени минути. Трябва ни малко помощ, но се надявам това да стане факт, коментира Милчев.

Всеки пешеходец да вдига дясната си ръка, преди да тръгне да пресича зебра, призова ръководството на КАТ - София. Така шофьорите ще могат да го видят и да спрат навреме.

Новата инициатива на КАТ е свързана с грижата към живота на хората.

Водещи новини

Още новини