Вдигнаха блокадата на границата с Турция

share

Блокадата на двата пропускателни пункта на границата с Турция ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово беше вдигната късно през нощта срещу събота, пише в. "Монитор".

Това стана възможно, след като министърът на транспорта Кристиан Кръстев се срещна със заместник-валията на област Тракия. След разговорите е подписано споразумение, с което се удовлетворяват исканията на нашите превозвачи и те ще бъдат освободени от рестриктивните мерки, които Анкара им наложи. Тази договореност обаче ще важи само до края месеца.

Предстои на 22 май в Германия да се проведе среща на всички европейски министри на транспорта, на която се очаква Кръстев да се разбере окончателно с турския си колега, за да не се допуска напрежение между двете страни. Подкрепление от 120 жандармеристи беше изпратено по време на блокадата към граничния пункт Капитан Андреево по разпореждане на главния секретар на МВР Калин Георгиев, за да се предотврати ескалиране на напрежението между български и турски превозвачи.

В петък проблемът беше обсъден също така от президента Росен Плевнелиев и премиера Марин Райков.Представители на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища и турската асоциация на превозвачите UND ще се срещнат на 27 май в Истанбул.

Междувременно вчера следобед опашката от тирове на ГКПП Капитан Андреево достигна отново 10 км, след като на границата се струпаха товарните автомобили, които изчакваха разрешение на конфликта по паркингите в страната. Към 17 часа през бариерата бяха преминали 600 тежкотоварни автомобила, което е два пъти повече от нормалния трафик. Преминаването през Лесово обаче е било безпроблемно.

Водещи новини

Още новини