ТИР - овете ни блокирани на север и на юг

  • 23 май 2013 06:27

  • 1478
  • 1
ТИР - овете ни блокирани на север и на юг
©

Българските камиони са блокирани от север и от юг. Над 30 български камиона са задържани от турските власти на турско-грузинската граница без причини. Това съобщи за "Стандарт" Петко Ангелов, зам.-председател на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

ТИР - овете се задържат в нарушение на международните конвенции, по които Турция е страна, и въпреки постигнатата по телефона договореност между министрите на транспорта на България и Турция Кристиан КръстевКристиан КръстевКристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 12 март до и Бинали Йълдъръм, заяви Ангелов. Това е положението - турците подписват писмо, след което не спазват клаузите в него, каза Ангелов. На българо-турската граница наши камиони вече не се задържат, но започнаха на грузинско-турската, ядосва се Ангелов. Няма никакви критерии - турците задържат наши камиони, когато си искат и за колкото време си искат, и ги пускат, когато си решат, обясни Ангелов.

Очакваме проблемът да бъде окончателно решен на срещата на министрите Кръстев и Йълдъръм в Лайпциг (б.а. - която се проведе късно снощи), в противен случай ще бъдем принудени пак да блокираме границата, заяви Ангелов.

От полунощ и румънските превозвачи наложиха блокада на пътищата в северната ни съседка в знак на протест срещу местното министерство на транспорта. Това съобщи за "Стандарт" Илиян Филипов, член на УС на БАСАТ. В сайтовете си техните браншови организации обяснили, че техните камиони ще протестират, като карат със скорост до 10 км/ч, за да покажат с каква бързина транспортното ведомство в Букурещ реагира на проблемите им. Румънските превозвачи предваритено се извиняват на останалите участници в движението за задръстванията, които предизвикват по пътищата от тази нощ.

Протестът на румънските превозвачи ще блокира тотално превозите на товари за Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Прибалтика, Финладия и др. страни, обясни Филипов. Превозите за Централна и Западна Европа, които ще бъдат пренасочени през Сърбия, ще бъдат оскъпени заради по-високите местни такси, обясни Филипов. Освен това нашите превозвачи трябва да представят допълнителни документи при преминаването през Ниш и Белград.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1478 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
От векове

2013.05.25 | 17:24

1
"На турчин вяра са нямаш!" това е посланието.

Добави коментар

Водещи новини